DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI „S“ NA GRBU SRBIJE: Ne znači „Samo sloga Srbina spasava“ kako ste mislili!

11/05/2018
2678 Views

Četiri slova „S“ su čest motiv u istoriji srpske heraldike. Izvorno, preuzeta su iz Vizantije, a na našim prostorima prvi su ga na svom grbu nosili Mrnjavčevići. Na srpski grb stavio ih je despot Stefan Lazarević, nakon što je postao vizantijski despot 1402. godine.

Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova „β“ koja imaju identičan oblik sa ćiriličnim slovom „V“. Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog tj. motoa Vizantije: „Car Careva, Caruje nad Carevima“ („Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων“).

Ovde se misli na Isusa Hristosa – cara nebeskog, koji caruje nad svim carevima sveta.

Despot Stefan je uveo varijaciju ovog grba i umesto četiri „β“ stavio četiri „S“. Vizuelno izgledali su skoro identično, a reč je bila o početnik slovima imena Srba.

Krst sa ocilima je, uz dvoglavog belog orla, najznačajnija heraldička figura koja čini tradicionalni grb naše zemlje, a evo i objašnjenja njegove simbolike

Srbija u srednjem veku nije imala svoj poseban državni (zemaljski) grb jer se smatralo da su zastava i grb vladara simboli države kojom on vlada, a krst sa ocilima između krakova počeo je da se prikazuje kao grb Srbije tek u Ilirskim grbovnicima s kraja 16. veka.

Iz fiktivne heraldike ovaj grb preselio se u srpsku praktičnu heraldiku 18. veka i predstavlja grb ili deo grba Srbije sve do naših dana.

NAJČITANIJE

OTKRILI SU SREDNJEVEKOVNU CRKVU KOD SREBRENICE: Na njenim temeljima pronašli su skelete i novac koji kriju tajnu (FOTO)

Arheolog Ivana Grujić navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija.

U Orahovici kod Srebrenice otkriveni su temelji srednjovekovne crkve veličine 14×12 metara koja, prema procenama arheologa, najverovatnije potiče iz šestog veka, a tamo su pronađeni i skeleti i novac iz tog doba.

Ivana Grujić, arheolog Muzeja “Hercegovina” iz Trebinja, navodi da crkva potiče iz doba rane Vizantije i vladavine cara Iraklija, dok je na istoj lokaciji tokom rimskog perioda tu postojalo rudarsko selo, a kroz to naselje prolazio je put za Vlasenicu i vodio dalje za Dubrovnik.

– Pronašli smo ženski ljudski skelet. Pored temelja crkve nađeni su fragmenti kandila, komadi stakla i freskomaltera, a u temeljima se nalazi i rimski nadgrobni spomenik iz prvog ili drugog veka – pojasnila je Grujić.

Sveštenik Pravoslavne crkvene opštine Srebrenica Aleksandar Mlađenović kaže da su temelji stare crkve slučajno otkriveni tokom priprema za gradnju nove crkve na tom lokalitetu.

– Nismo imali informacija da je tu bila jedna od srednjovekovnih crkvi. Imali smo sreće da je u to vreme grupa arheologa radila na konzerviranju dva rimska grada u Skelanima kod Srebrenice. Našli su vremena i za iskopavanje ovih zidina. Nakon kompletnih arheoloških radova, koji će se nastaviti u proleće, uradiće se konzerviranje temelja crkve i nastaviti gradnja nove – navodi Mlađenović.

You may be interested

Pakistanac koji je zaljubljen u Srbiju – Srbe zove braćom, istetovirao srpski grb i poruku na ćirilici
Društvo
70 views
Društvo
70 views

Pakistanac koji je zaljubljen u Srbiju – Srbe zove braćom, istetovirao srpski grb i poruku na ćirilici

Dejan - 25/05/2018

Samiulah Šah Kuazi, 36-godišnji Pakistanac iz Katara, obišao je 35 zemalja, ali je samo u Srbiju došao po četvrti put,…

Govor Nenada Jezdića pred kojim nijedan Srbin neće ostati ravnodušan
Srbija
124 views
Srbija
124 views

Govor Nenada Jezdića pred kojim nijedan Srbin neće ostati ravnodušan

Dejan - 25/05/2018

Glumac Nenad Jezdić koji je gostovao kod Ivana Ivanovića održao je govor od posle kojeg niko nije ostao ravnodušan. “Ne…

Noć kad smo se sreli sa “Milosrdnim anđelom” – istinita priča komandira sa Košara potresla je mnoge
Srbija
453 views
Srbija
453 views

Noć kad smo se sreli sa “Milosrdnim anđelom” – istinita priča komandira sa Košara potresla je mnoge

Dejan - 25/05/2018

Ovo nikada nisam pričao, ali evo večeras, ako me sećanje dobro služi, posle tačno 19 godina, u čast moje pale…

Leave a Comment

Your email address will not be published.