DO SUZA ĆE VAS NASMEJATI: 5 anegdota iz života našeg čuvenog pisca Branislava Nušića

11/05/2018
927 Views

Naš ugledni pisac romana, drama, pripovedaka i eseja ne samo da je bio dobar komediograf u svojim delima, već je i u privatnom životu (prepričavali su bliski ljudi njegovog doba) često umeo da se našali, ne prezajući od toga pred kim je i gde je. Jednom rečju, u svom humoru je bio slobodan, autentičan, svojstven.

1. Naime, jednom je Nušić na konju pokušao da uđe u Ministarstvo inostranih dela, kada se odigravala demonstracija zbog okupacije Bosne i Hercegovine. Skupštinski portir molio ga je da to ne čini, a Nušić mu je u svom stilu odgovorio: More pusti, Jovo, nije ovo prvi ni poslednji konj koji ulazi u ministarstvo.

2. Jednom je, čak, na sudu završio zbog upućene uvrede nekoj gospođi, koju je nazvao kravom. Sudija mu je zbog toga odredio novčanu kaznu, Nušić ju je platio, a pre nego što su iz sudnice otišli postavio je sudiji jedno pitanje u svom maniru: – Gospodine sudijo, a kada bih ja kravi rekao da je gospođa, da li bih i onda bio kažnjen? – Naravno da ne biste bili kažnjeni u tom slučaju, odgovori mu sudija. Tada se Nušić okrenu ka ženi koja ga je tužila i reče: Doviđenja, gospođo.

Branislav-Nusic-76

3. Pričalo se, dalje, da je kao dete bio vrlo nemiran u školi, ali otresit i veoma bistar. Jednom kada su na času srpskog jezika obrađivane poslovice, Nušić je bio nestašan i nije pazio šta nastavnik govori. Za kaznu ga je profesor prozvao da kaže primer neke poslovice.
Na to mladi Nušić kao da je već imao spreman odgovor: Koliko budala pita ni sto pametnih ne mogu da mu odgovore.
Nastavnik se nađe u čudu i zamisli da li Nušić ovom poslovicom cilja na njega pa reče: Da čujem još jedan primer, Nušiću.
Pametnom je dovoljna i reč, mirno će Nušić.
Nakon što je shvatio da ga Nušić začikava pred razredom, razljućeni nastavnik ode po upravitelja škole, pa još s vrata reče: Da te čujem sada Nušiću!
Nesreća nikad ne dolazi sama, i na ovo doskoči Nušić.

diploma-Petar-Pismestrovic,-Austrija

4. Branislav Nušić je, kao mlad momak, bio zaljubljen u Milicu Terzibašić, lepu Beograđanku s Topčiderskog brda. Kada se Milica razbolela, Nušić je odmah zamolio svog dobrog druga lekara da je pregleda i leči. A ovaj ne samo da ju je izlečio nego ju je i zaveo. Milica i mladi lekar ubrzo su se venčali, a Nušić je strašno patio. Međutim, uskoro je dobio priliku za slatku osvetu. Pozvan je da u „Gradskoj kasini“ održi predavanje o ljubavi. U prvom redu sedeli su Milica i njen suprug, bivši Nušićev drug. Bio je to prvi piščev susret s njima nakon venčanja.
Predavanje je započeo konastatacijom: – Šta je to ljubav? To je tragična priča u kojoj izvesna gospođica voli jednog, a uda se za drugog. – rekao je Nušić, a ovo dvoje su naglo napustili gledalište.

5. Zanimljiva je i sledeća anegdota: Kada je prosio Darinku Đorđević, konzulovu ćerku, Nušić joj je postavio uslov. Ženiće se, ali da mu dozvoli da zadrži makar jedan svoj porok – kocku, piće ili žene. Pa nek bira. Mudra je tada bila mlada Darinka. Ako bi izabrala kocku, otišla bi kuća. Da izabere piće, uz kuću ode i zdravlje. Najbolje je, mislila je ona, da ga pusti da juri žene. Čim je potpisala da je saglasna s tim, venčali su se u manastiru kod Bitolja. Ipak, svoju Autobiografiju Nušić je završio rečima da posle ženidbe čovek i nema autobiografije.

You may be interested

Pakistanac koji je zaljubljen u Srbiju – Srbe zove braćom, istetovirao srpski grb i poruku na ćirilici
Društvo
70 views
Društvo
70 views

Pakistanac koji je zaljubljen u Srbiju – Srbe zove braćom, istetovirao srpski grb i poruku na ćirilici

Dejan - 25/05/2018

Samiulah Šah Kuazi, 36-godišnji Pakistanac iz Katara, obišao je 35 zemalja, ali je samo u Srbiju došao po četvrti put,…

Govor Nenada Jezdića pred kojim nijedan Srbin neće ostati ravnodušan
Srbija
124 views
Srbija
124 views

Govor Nenada Jezdića pred kojim nijedan Srbin neće ostati ravnodušan

Dejan - 25/05/2018

Glumac Nenad Jezdić koji je gostovao kod Ivana Ivanovića održao je govor od posle kojeg niko nije ostao ravnodušan. “Ne…

Noć kad smo se sreli sa “Milosrdnim anđelom” – istinita priča komandira sa Košara potresla je mnoge
Srbija
453 views
Srbija
453 views

Noć kad smo se sreli sa “Milosrdnim anđelom” – istinita priča komandira sa Košara potresla je mnoge

Dejan - 25/05/2018

Ovo nikada nisam pričao, ali evo večeras, ako me sećanje dobro služi, posle tačno 19 godina, u čast moje pale…

Leave a Comment

Your email address will not be published.