Živite u Beogradu? Onda morate obavezno da posetite ove muzeje

Beograđani ste, ili trenutno stanujete u Beogradu, jer tu studirate, radite ili ste možda došli nekome u posetu na par dana… E onda je ovo letnje vreme idealno da upoznate i druge čari Beograda, osim Kalemegdana, Skadarlije i drugih standardnih mesta koje obilazite kada se u glavnom gradu.

Promenite rutu i naučite i vidite nešto novo i drugačije. Možda ćete posle posete ovih muzeja na svet gledati malo drugačije i nekim drugim očima, možda će vam se Beograd i vaša zemlja učiniti još lepšima… U svakom slučaju-čuvati kulturu znači čuvati svoj identitet, pre svega kao nacije.
Kultura je veoma važna za svaku državu, grad, ali i za svakog pojedinca.

Vreme je da nešto i naučite, a i da se zabavite i malo zavirite u prošlost za koju znamo da će vas i te kako okrepiti, fascinirati i zagolicati vašu maštu. Uživajte u izložbi, za sada samo putem reči dok to ne učinite i vizuelno.

Muzej Vuka i Dositeja

Ovaj predivan objekat se nalazi u Gospodar Jevremovoj 21 i osnovan je 1949. godine. Posvećen je dvojici velikana srpske kulture – prosvetitelju i prvom srpskom ministru Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću. Pored bogate izložbene delatnosti u muzeju se obavlja i delatnost naučno-istraživačkog karaktera, koja se odnosi na Dositeja i Vuka i period u kom su živeli. Ima još mnogo toga da se kaže, ali najbolje bi bilo da se sami uverite u lepote ovog objekta.

Prirodnjački muzej

Koliko ste samo puta prošli pored njega na Kalemegdanu, a niste se usudili da zavirite u njegove tajne i lepote koje čuvaju njegove zidine. Ovaj muzej je jedan od najstarijih srpskih kulturnih nacionalnih ustanova i jedan je od vodećih muzeja ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Čuva 1.500.000 antikviteta raspoređenih u 117 zbirki. On je čuvar prirodne i kulturne baštine Srbije još od 1895. godine. Trenutna postavka: “Meteoriti, glasnici svemira” biće postavljena do septembra ove godine. Obavezno povedite decu jer će veoma uživati.

Muzej Nikole Tesle

Ako još niste obišli ovu ustanovu uradite to pod hitno, jer zaista nema dovoljno reči koje bi opisale značaj jednog naučnika Nikole Tesle za srpski rod i čitavo čovečanstvo. Po odlasku u muzej bićete fascinirani njegovim dostigućima i njegovim životom, ali i ponosni što je jedan takav čovek našeg porekla. Muzej se nalazi u Krunskoj ulici na broju 51. Uživaćete u Teslinim pronalascima, prepiskama i ličnim stvarima. Radno vreme je od utorka do subote od 10 do 17h, a nedeljom od 9 do 14č.

Etnografski muzej

Ovaj muzej je osnovan još davne 1901. godine. Kao stanovnik ove zemlje bilo bi lepo da znate što je više moguće o tradiciji našeg naroda. Možete mnogo toga da naučite o životu naših predaka. Videćete i stalnu postavku “Narodna kultura Srba u XIX i XX veku” koja predstavlja pravu vremensku kapsulu kroz život Srba u predhodna dva veka. Videćete modele tipične gradske i seoske kuće tog vremena, autentične predmete, nameštaj, tapiserije, ali ono što je najzanimljivije su muške i ženske nošnje i kostimi iz različitih predela Sebije. Ovaj čarobni muzej radi svakog dana od 10 do 17č i nalazi se na Studenskom trgu.

Nadamo se da smo vas bar malo zainteresovali, zaintrigirali i ohrabrili da pođete u malu avanturi ovih dana. Obucite se ležerno, i prošetajte po vašem omiljenom gradu, sada malo drugačijim ulicama i izađite iz njih malo drugačiji i bogatiji za neka nova saznanja i nove ideje koje će vam se roditi dok budete gazili po prošlosti.