Beloglavi sup nije uspeo da se vrati u Srbiju: Prešao je 1500 km bezeci iz Iraka, nije stigao u zavičaj, našli ga spaljenog na dalekovodu (FOTO)

Ovo nije prvi srpski sup koji je stigao tako daleko, ali jeste prvi, za kog, igrom slučaja znamo

Beloglavi sup koji se izlegao u Srbiji, u aprilu je otet u Iraku. Iako je postojala velika šansa da ga nikad ne puste da se vrati u svoju rodnu zemlju, Sadam je uspeo da poleti ka njoj. Međutim, nije stigao do domovine. Nakon pređenih 1.500 kilometra, nađen je spaljen na dalekovodu u Rusiji.

Sadam je preleteo 1.500 kilometra od Iraka u želji da se vrati u Srbiju. Krenuo je preko Crnog mora ali ga je zadesila strašna sudbina u Stavropoljskom kraju kod sela Severini.

Sadam je bio star godinu dana. Prstenovan je u Srbiji, a onda kao i svaki drugi sup krenuo da luta.

Ovo nije prvi srpski sup koji je stigao tako daleko, ali jeste prvi, za kog, igrom slučaja znamo.

SADAMOVA SUDBINA

Beloglavi sup je spletom čudnih okolnosti završio u zarobljeništvu gde se nalazio duže od mesec dana. O Sadamu se saznalo od jednog iračkog entuzijaste. Njega je kontaktirao “otmičar” ptice.

Beloglavi sup Sadam koji je bio kidnapovan u Iraku nije imao sreće da se vrati na Uvac. Upravo nam je javio Mihajl…

Gepostet von Fond za zaštitu ptica grabljivica am Mittwoch, 1. August 2018

Predsednik Fonda za zaštitu ptica grabljivicaMilan Ružić, rekao je da je izvesno da je otmičar planirao da traži otkup za pticu, ne bi li je pustio.

– Pošto je uhvatio pticu, video je da ona ima prsten, ali i markicu na krilu. Na prstenu piše “Prirodnjački muzej Beograd” i on je verovatno pomislio da ptica fizički nekome pripada, a u toj situaciji nije čudno da ljudi iz tog kraja sveta traže da im se uplati otkup da bi pustili pticu – kazao je Ružić, pisao je Blic.

Sadam je tad bio povređen.

– Mi smo videli prve slike ptice i ona je imala vrlo čudne povrede na krilima. Verovatno je da je na nju pucano i to mogu biti rane od sačme. Sigurno je bila iznemogla kada ju je otmičar pronašao – rekao je Ružić.

Beloglavi sup je pušten ali ga je snašla strašna sudbina i njegovo putovanje se završilo u Rusiji.