SEOBA SLOVENA JE ZAISTA POSTOJALA: DNK dokazi koji razbijaju sve mitove!

Mnogi smatraju i veruju pseudonaučnim krugovima da seobe Slovena nije bilo te da je stanovništvo na Balkanu domorodačko.

Što se tiče naučnih krugova i rezultata dobijenih dugogodišnjim istraživanjem u istoriji, lingvistici, andragogiji i arheologiji seoba Slovena se desila u 6. i 7. veku.

U etnogenezi Slovena tri haplogrupe su odigrale ključne uloge i mogu se naći u većim i manjim procentima kod svih slovenskih naroda: R1a Z280, R1a M458 i I2-CTS10228. Ova zadnja haplogrupa I2 dovela je do najviše nesporazuma jer je bila povezana sa predslovenskim narodom Balkana. Naime i sami naučnicu su doveli do te zabune, jer su I2 haplogrupu povezali sa balkanskim refugijumom iz vremena poslednjeg ledenog doba još pre 12.000 godina.

Pripadnici haplogrupe I kao najraniji stanovnici Evrope potiču još iz doba paleolita. pogrešno što se radilo jeste to što se povezivalo paleolitsko evropsko stanovništvo I haplogrupe sa visokim procentom haplogrupe I2-CTS10228 na prostoru dinarskih planina. Brza i netačna tvrdnja starosti I2-CTS10228 haplogrupe dovela je do lančane reakcjie u pseudonaučnim krugovima gde su se mnogo otimali za haplogrupu I2-CTS10228.

Hrvati su je proglasili svojom, Srbi je povezali sa Lepenskim Virom, bosanski muslimani sa Ilirima, čak su je i Albanci svojatali dok se nije dokazalo je je poseduju manje od 10 %

I danas možete na mnogo mesta da pročitate radove o tkz. velikoj starosti 12a haplogrupe na Balkanu, ali istina je daleko drugačija. Grana haplogrupe 12a na našim prostorima stara je svega 2500 godina i definisana je kao spečifična slovenska mutacija CTS10228. Starije grane ove grupe mogu se naći na severu u Ukrajini, Belorusiji, i Poljskoj i sada nema sumnje da je ona nastala u okviru slovenske populacije i da su se ti isti Sloveni širili ka Evropi. Gde nema ove haplogrupe nema ni Slovena u Italije je ima svega 1%

Kod Slovena pored ove haplogrupe prisutne su i sledeće haplogrupe koje mogu bti povezane sa Grcima, Keltima, Ilirima i Tračanima.

Balkan kao most između Evrope i Azije upravo pokazuje raznovrsnu genetsku sliku. A za Srbe bi se moglo reći da preko 50 % genetskom materijala čine doseljeni Sloveni,a 40 % starosedeoci, a Slovenska komponenta je prevagnula za 10 %