Brus Li, Lutka, Oblak, Strela: Ovo su najčudnija imena koja Srbi daju svojoj deci

U Novom Sadu za vikend je rođena beba kojoj su roditelji dali ime Metohija.

1SHARES KOMENTARI
U Novom Sadu za vikend je rođena beba kojoj su roditelji dali ime Metohija.

I to nije sve, jer u Srbiji pored Metohije, žive i Dinarko, Ronaldo, Ruzvelt, Bogorodica, Lutka, Olimpijada, a stasavaće i Šeherezada…

Doduše Metohija je za sada prva u Srbiji dobila ovo neobično ime, ali verovatno u budućnosti neće biti jedina.

U Francuskoj, prema zakonu, detetu možete da date ime samo sa liste dozvoljenih imena, dok su u Nemačkoj izmišljena imena zabranjena. Kod nas je u Porodičnom zakonu propisano da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Svejedno, u Srbiji postoje ljudi sa neobičnim imenima. Postoje Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan, Oblak… U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada…

Novopečeni roditelji iz Beograda svojim naslednicima uglavnom daju kratka neobična imena, pa dečacima najčešće daju ime Lav, a devojčicama ime Mia, ranije su objasnili iz Sekretarijata za upravu, sektora statistike.

U poslednje vreme se dečacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša.

Čuveni Duško Radović imao je pametnu misao za svaku stvar i pojavu, pa i za dečja imena. Zapisao je: “Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”.

Većina roditelja doista vodi računa o tome kako će se ime njihovog naslednika slagati uz porodično prezime, kakav nadimak od njega može da proistekne, kako će zvučati kada ga uzviknu sa terase.

Tajna, Šećerka ili Indigo

Uz Metohiju, u Novom Sadu imamo još neka neobična imena, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon verovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.

Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stane devojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

Popularna i biblijska imena

Mame i tate u Srbiji poslednjih godina biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

Sve je krenulo od slavnih ličnosti

Pomama da detetu daju što čudnije ime nije samo trend u Srbiji, već i u svetu. Ali, sve je krenulo od poznatih ličnosti koje se utrkuju u tome čije će dete dobiti neobičnije, originalnije ime.

U tome se prvi bili Breda Pita i Anđeline Džoli, koji su svojoj ćerki dali ime Šajlo Nuvel. Društvo joj prave Suri – naslednica Toma (Kruza), pa Epl (Jabuka) Gvinet Paltrou, Hoper (Skakavac) je sin glumca Šona Pena, Markiz naslednik repera 50 senta, Pilot Inspektor je sin glumca Džejsona Lija i tako redom.

Taj trend prati i srpska estrada. Pa tako, manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se opredelila i Kristina Bekvalac koja je dala sinu ime Noa. Ništa manje čudno ime za svoju ćerku izabrao je i reper Skaj Vikler. Ona se jednostavno zove Strela.

Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači “smisao”, a dečaku ime Lav.

Posebno maštovit bio je političar Čedomir Jovanović čija se deca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Promena imena

Zbog toga što su im roditelji dali obična, staromodna ili imena koja im naprosto ne “stoje”, mnoga deca se ne osećaju prijatno prilikom raznih prozivki, od onih u školi pa nadalje. Utešno je znati da ime možemo da promenimo i to bez ičije saglasnosti.

Uslov je da osoba bude starija od 15 godina i da matičnoj službi priloži četiri dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i da je izmirila porez, kao i potvrdu da nije osuđivana.