10 stvari o Gvozdenom puku: Najodlikovanija jedinica u istoriji srpske vojske

O Gvozdenom puku malo ljudi zna sve

U pitanju je najodlikovanija jedinica u istoriji srpske vojske punog naziva Drugi pešadijski puk prvog poziva “Knjaz Mihailo”

Mobilisan u Topličkom kraju od 1912. do 1918. ostvario je nestvarne podvige boreći se u dva balkanska i Prvom svetsko ratu. Iz Prokuplja je 1912. godine krenulo oko 4500 mladića ali ih je svega nekoliko stotina dočekalo 1918.godine

U Prvom balkanskom ratu ua oslobođenje Stare Srbijri Kosova i Metohije od Osmanlija, puk je učestvovao u četiri bitke, počev o Kumanovske. Već sledeće, 1913. Drugi pešadijski puk u ratu sa Bugarima od neprijatelja dobija nadimak “Gvozdeni”, zbog junaštva na Bregalnici.

1914. godine Gvozdeni puk je činio udarni deo srpske vojske u borbama na Ceru, učestvujući potomi u bitkama na Drini kao i u Kolubarskoj.

U zimu 1915. godine, čuvao je odstupnicu ostaloj vojsci i narodu,sprečavajući Bugare da opkoljavanjem okončaju srpsko povlačenje.

Posle albanske golgote učestvovao je na Solunskom frontu, gde je 1918. sa ostatkom vojske izvršio proboj. U Gvozdenom puku su se,pored ostalih borile i dve heroine, Milunka Savić i Irkinja Flora Sends. Čak 225 vojnika Gvozdenog puka je dobilo najveće odlikovanje, Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

U puku je bilo i 566 vojnika odlikovanih zlatnom te 426 srebrnom medaljom za hrabrost.