Sedam prasića su bacili pored puta kod Niša: Našao ih je čovek zbog koga su sada najveće Instagram zvezde u Srbiji (FOTO)

Oni neće biti zvezde svečanih trpeza, već ljubimci, i to zahvaljujući britanskoj organizaciji “Serbia’s forgotten paws” koja pomaže napuštenim životinjama u Srbiji

Sedam napuštenih prasića, koji su nedavno pronađeni u okolini Niša, postali su najveće životinjske zvezde na društvenim mrežama i usput sebi obezbedili da nikada ne postanu hrana. Buduće svinje od 400 kilograma upravo su snimile fotografije za kalendar za Noć veštica i Novu godinu. “Telegraf” ih je posetio i proverio gde i kako žive. I šta ih čeka u budućnosti.

Oni neće biti zvezde svečanih trpeza, već ljubimci, i to zahvaljujući britanskoj organizaciji “Serbia’s forgotten paws” koja pomaže napuštenim životinjama u Srbiji. Kada je jedan od aktivista organizacije pronašao ove napuštene životinje, krenuli su u borbu za udomljavanje.

Ne znamo šta se desilo sa njihovom mamom, ali najverovatnije je da je umrla, a njen vlasnik nije želeo da brine o osam gladnih usta – naveli su na svom instagram nalogu volonteri britanske organizacije.

Zovu se Su, Potejto, Nada, Lusi, Dejv, Bili i Isak Njutn. I ko bi sada mogao da pojede ove prelepe instagram zvezde.

I krenuli u borbu kod nas nikada viđenu. Najpre je trebalo prasićima naći dom. “Serbia’s forgotten paws” u Srbiji ima prijatelje, azil za konje “Staro brdo” u Šumadiji, u varoši Lapovo. Ovom azilu britanska organizacija već tri godine pomaže da prežive. Tako su prasići – Instagram zvezde stigli u Lapovo.

– Aktivisti ove organizacije našli su te prasiće u vrlo lošem stanju. Bili su dehidrirani i zahladneli. Jedno je već bilo mrtvo. Obavestili su celu organizaciju i pošto niko nije imao kapaciteta za smeštaj tih, u skorijem roku vrlo krupnih životinja, niti iskustvo s tim, kontaktirali su nas. Naravno da smo prihvatili da pomognemo životinjama, bez obzira koja je to životinja – priča Željko Iličić, prvi čovek azila za konje “Staro brdo”.

Najpre su prasići hranjeni isključivo na cuclu, jer su stigli kao odojčad stara tek desetak dana. Zatim su počeli sami da jedu mleko i to kozje. Dobrog su zdravlja, vitalni, za sada napreduju kako treba. Sve do 350 i čak 400 kilograma, koliko porastu svinje ove rase – landras.

Iličić kaže da još nema konkrenih planova- šta sa prasićima. Dok ih ne bude, oni će uživati na ranču sa konjima, magarićima, psima i mačkama. Jedino što je za sada izvesno je – ovi prasići živeće lepo do kraja svog života, sve do svoje prirodne smrti.

– Gde će živeti, u kojoj zemlji, u kojim okolnostima, još ne znamo. Radi se na tome da se nađu udomitelji. Bilo bi najlakše da oni budu iz Srbije, ali uzimajući u obzir naš mentalitet, folklor i način ishrane, mala je šansa da se nađe adekvatni udomitelj ovde. Ipak, nije isključeno. Ako neko bude želeo da udomi jedno od ove prasadi, može direktno da se obrati organizaciji “Serbia’s forgotten paws” jer su oni direktno zaduženje za udomljenje- kaže Iličić.

Do udomljenja, prasići žive život samo na prvi pogled- svinjski. Imaju obor za spavanje, ali i prostor za igranje napolju, omeđen balama slame. Dok jedu, igraju se i riju travu, predmet su budne pažnje radoznalih mačaka, njih osam. Jedan pas sa azila nije oduševljen pridošlicama, jer skiče.

Drugog rundova, koji je ovde stigao kao invalid bez prednje noge prasići ne zanimaju, mirno se sunča nedaleko od “vrtića” za svinje. Jedina muka koju su prasići ovde preživeli je oblačenje i maskiranje, kada su fotografisani za kalendar za Noć veštica i Novu godinu. Moralo je tako, ovi prasići žive u eri kada društvene mreže i život mogu da spasu.

– Na tom snimanju, dok smo ih oblačili, svlačili i mazili izgubio sam osećaj da je to svinja kakvom se hranimo i počeo da ih gledam kao bilo kod drugog ljubimca- kaže Željko Iličić.

Da li će i kako prelepi niški prasići pronaći udomitelje pokazaće vreme. Za sada u Srbiji ima slučajeva da neko udomi svinju, ali rasu vijetnamskih svinja. One dostižu težinu od 60 do 100 kilograma. Landrasi iz Lapova mogu da porastu i do 400 kilograma.