SVETO DRVO: Dud koji se seća Kosovske bitke i ropstva pod Turcima

Foto: Facebook/Ljiljana Grozdanovic‎

U babušničkom selu Zavidince meštani se i danas sa posebnim poštovanjem odnose prema svetom drvetu − dudu, za koga tvrde da je star između 500 i 600 godina.

Sveto drvo – dud nalazi se odmah pored manastira posvećenog Svetom Ðorđu, koji je sagrađen daleke 1376. godine, a pre dve godine je potpuno renoviran.

Miodrag Smiljković, koji svoje penzionerske dane provodi u rodnom Zavidincu i jedan je od inicijatora obnove manasitra i celog kompleksa na kome se nalazi i ovo sveto drvo, rekao je Tanjugu da se pretpostavlja da je dud star između 500 i 600 godina.

– Niko tačno ne zna koliko je dud star. Možda je star i 500 ili 600 godina, bar ja pamtim takve priče starih. Ranije su pored duda i krsta, koji se nalazi ispod njega, meštani o seoskim slavama organizovali razne svetkovine, ali poslednjih godina taj običaj je zamro. Čak su i neki tragači za zlatom kopali oko duda misleći da, s obzirom na to da je izuzetno star, krije neko blago – rekao je Smiljković.

On smatra da je ceo ovaj kompleks nešto posebno jer se dud nalazi odmah pored manastira Svetog Ðorđa koji datira iz 14. veka, tačnije iz 1376. godine.

Pre dve godine organizovana je akcija i manastir je renoviran.

– Bio je potpuno zapušten, sav urastao u korov, čak je bilo i zmija unutra. Sada smo postavili potpuno nov krov, fasadu, asfaltirane su najgore deonice puta do manastira tako da sada celo ovo mesto zaista predstavlja jedan izuzetan kompleks – kazao je Smiljković.