U ovom srpskom selu živo samo 13 meštana (VIDEO)

Foto: YoutubePrintscreen/Radio Televizija Vojvodine

Poput ostalih delova Srbije, tako je i u Vojvodini sve više sela u kojima se broj stanovnika smanjuje. Selo Laudanovac je tu svakao na vrhu lestvice s obzirom na to da u njemu ima svega devet stanovnika i 13 kuća od kojih je naveći broj napušten…

Zemljoradnjom se bave koliko im snaga dozvoljava, ostalu zemlju daju u zakup. Kada se krene sa puta koji vodi do Vršačkih ritova, onda atarskim putem kojim se može proći samo kada je suvo vreme, treba voziti 5 kilometara do ulaza u selo Laudanovac. Ovo je selo sa najmanje stanovnika u opštini Plandište, svega 9, ali i u regionu, i primer je kako se selo polako gasi. Na najvećem broju od 13 kuća na kapijama katanci. Najstariji stanovnik Branko Krstić u Laudanovcu je do rođenja, blizu 70 godina.

“Bilo nas je 65 do 70 ljudi. Sada nas je ostalo 9 meštana. Jedan je tu sa tri člana porodice, ali on je radnik u selu, danas je tu sutra može da ode tako da nas je jako malo”, kaže Branko.

Stanovnici sela oduvek su se bavili zemljoradnjom. Sada su tu uglavnom stari, a zemlja traži slugu. Dolaze, uzimaju zemlju sa strane u zakup iz Vršca, Plandišta, Miletićeva, Grede. Moj sin dolazi i radi zemlju, drugi slabije jer je izdaju na zakup na godinu, Morali su mladi da odu radi puta, radi skole, dodaje Branko.

Šaša Krstić je rođen u Laudanovcu, tu se i oženio, kada su deca stigla za školu, morao je da ode iz sela.

“Nismo imali ovde uslove za život. Da je bilo puta mislim da bi ostali, ne ja nego dosta njih. Pruga prolazi odavde na 30 do 40 metara, nema voza, nema ništa”, kaže Šaša.

Velibor Dobričinac sa suprugom i sinom u Laudanovcu živi od 1967. godine. Penzioner je, ali i dalje se bavi zemljoradnjom, koliko može.

“Ranije sam radio 15 lanaca, povećao sam na 30 pa smanjio. Godine čine svoje. Sada radim 20 lanaca, imam detelinu pošto držimo stoku, kukuruza i soje i malo žita i to je to, zbog plodoreda. Ostalo sam prepustio, neka radi ko može”, priča.

Selo bi možda i imalo budućnost, ali i Velibor ističe da je najveći problem put. Od sela do glavnog treba da se poveže 1.600 metara , a ovako kružimo 12 kilometara ko kiša oko Kragujevca do opštine Plandište od kojih je 5 kilometara atrski put, kaže Velibor.

Zato stanovnici Laudanovca jednom nedeljno odlaze do Plandišta ili Vršca da bi kupili hleb i druge namirnice. Isto je kada treba da idu kod lekara. Njihovo selo za njih je najlepše, ali sve se teže u njemu živi pa je i sve praznije.

(RTV)