Veruje se da je prokleta: U crkvi Presvete Bogorodice iz 14. veka ne održavaju venčanja

Foto: YoutubePrintscreen/time4Adventure

Vražji kamen je čudo prirode o kome se vrlo malo zna zato što nije medijski promovisano, ali svakako je ovo mesto konkurencija Đavoljoj varoši.

Ovo mesto se nalazi u Srbiji, na 5 km od Tgrovišta pored sela Donja Trnica i mnogi naučnici koji su ga do sada posetili su bili u čudu i nisu imali objašnjenje na koji način su nastale ove vražje stene.

Do Vražjeg kamena uopšte nije lako stići zbog kamenog puta koji ide uz reku Pčinju. Ovo mesto je celo u kamenu sa 20-ak kupa visokih od 50-80 metara. Da bi čudo bilo još veće, na samom vrhu Vražjeg kamena se nalazi crkva Presvete Bogorodice iz 14-tog veka.

Ovde niko ne živi, a u crkvi se niko ne venčava niti se krste deca zbog verovanja da je ukleta.

Pčinjani su godinama zidali crkvu pored reke Pčinje. Sve što bi oni tokom dana sagradili, đavoli bi noću odnosili na Vražji kamen. Tako je nastala crkva na samoj kupi visokoj 60 metara.

Кako kaže legenda u davna vremena zavoleli su se momak i devojka iz sela Donja Trnica. On je bio jedinac iz najbogatije kuće u selu, a ona lepotica iz najsiromašnije. Njihovi roditelji nisu prihvatali tu ljubav.

Gepostet von Vražji Kamen am Mittwoch, 24. Dezember 2014

Uprkos tome, njih dvoje su rešili da se venčaju. Venčanje se održalo u crkvi Presvete Bogorodice.

Кad su izašli iz crkve mlada i mladoženja uzjahali su, prema običaju, okićene konje. Međutim, njegov konj, uplašen od vike i svirke svatova, pojurio je prema provaliji i survao se, zajedno sa mladoženjom na leđima. Videvši to, mlada je skočila sa svog konja, potrčala prema litici i bez razmišljanja skočila. Tako se veselje očas pretvorilo u žalost. Od tada se, tvrde Pčinjani, u ovoj crkvi više niko nikada nije venčao, niti je neko dete kršteno.

Izvor: Slobodan J. Stojković