OTKRIVENI DETALJI: OVAKO ĆE IZGLEDATI SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Biće visok 28 metara, prvi delovi stižu u maju

Foto: Beoinfo

Skoro polovina radova na spomeniku osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji završena je i izlivena u bronzi. Prvi delovi monumentalne skulpture u Beograd stići će u maju.

– Dopada mi se projekat uređenja Savskog trga na kome će spomenik biti postavljen – izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred bivše Železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

– Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim, pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito – rekao je Rukavišnjikov za “Novosti” tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine – Studenica i Hilandar.

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika Beograda, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Oni su upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.