Smederevo ima jedan od najlepših gradskih trgova u Srbiji

Foto: VolimSrbiju

Malo je gradova u Srbiji koji imaju tako prostran i lep centralni gradski trg kao što ga ima Smederevo. Trougaonu građevinu koja pri pogledu iz vazduha podseća na prostor Smederevske tvrđave.

Ne zna se šta u centru Smedereva ostavlja snažniji utisak na posmatrača: prostranstvo trga ili lepota građevina koje se oko njega nalaze.

Arhitektonskim rešenjima i veličinom izdvajaju se gradska crkva, zgrada suda i zgrada u kojoj se nalazi administrativno sedište Podunavskog upravnog okruga.

Foto: VolimSrbiju

Trgom, kao i širim Smedereva, dominira Crkva svetog velikomučenika Georgija, jedna od najvećih pravoslavnih crkava i bivšoj Jugoslaviji, koja je sagrađena između 1850. i 1854. godine. Graditeljsko delo Andreja Damjanova, čuvenog onovremenog neimara iz Velesa i njegovih majstora.

Kraj crkve se nalazi spomenik vojnicima Kraljevine Srbije koji su poginuli u Prvom balkanskom ratu, Drugom baslkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, sa pločama na kojima su imena jednog broja poginulih.

Odnedavno, na tom delu trga izgrađena je i javna česma.

Preko puta crkve prostor trga oivičava zgrada u kojoj su smešteni Okružni i Osnovni sud Smederevo, tužilaštva i sa druge strane policijska stanica.

Zgrada površine skoro pet hiljada metara, čija osnova, sa pročeljem od 54 metra i stranama koje su po deset metara duže, podseća na nepravilno latinično slovo E, odlikuje se izuzetnom simetrijom. Prvobitno je bila sedište Sreskog načelstva.

Foto: VolimSrbiju

Zbog izuzetnih arhitektonskih rešenja, pre svega rešenja koja su upotrebljena pri izgradnji fasade, objekat je proglašen za spomenik kulture od velikog značaja.

S obzirom na veličinu i izgled, zgrada je sazidana u rekordno kratkom roku od dve i po godine godine, od 1886. do kraja 1888. što bi i u današnje vreme, kad graditelji na raspolaganju imaju niz građevinskih mašina, bilo teško dostižno. Podignuta je po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog. Predstavlja jednu od prvih velikih građevina u despotovom gradu, po kojoj je Smederevo postalo prepoznatljivo.

Može se samo pretpostaviti kakav utisak je na Smederevce i prolaznike zgrada ostavljala pre 130 godina, kad danas pleni svojom lepotom.

Oni koji se u to razumeju, kažu da je nekadašnje Sresko načelstvo sagrađeno u evropskom duhu, sa izvesnim elementima klasicizma i renesanse.

U izgledu dvospratne zgrade dominiraju masivni zidovi koji na pojedinim delovima dostižu debljinu od 60 centimetara i brojni ukrasni detalji, posebno na frontalnom delu zgrade, koji gledaju na gradski trg, prema gradskoj crkvi i sedištu okruga.

Foto: VolimSrbiju

Svojevrsni arhitektonski trojac upotpunjuje zgrada na sprat, u kojoj je smešten Podunavski upravni okrug a koja je prvobitno služila kao opštinski dom, odnosno sedište svih opštinskih službi.
Sagrađšena je dvadesetih godina prošlog veka a izgled joj je osmislio u to vreme prestižni arhitekta iz Beograda Pero Popović.
Na pročelju objekta dominiraju četiri statue, koje treba da simbolizuju pravdu, red, nauku i kulturu.

Na jednom delu gradskog trga 2009. godine otvoren je takozvani Vinski grad. Prodajni prostor u kojem preovađuju elementi u obliku velikih bačvi, na kojem se prodaju grožđe i vino.

Neodvojivi deo prostora trga predstavlja i pešačka zona, ulica koja centar grada povezuje sa obalom Dunava.

Na trgu se održavaju i dve značajne manifestacije, koje su postale jedan od znakova prepoznavanja grada na Dunavu. Prva je Smederevska jesen, posvećena grožđu i vinu. Druga su Smederevski dani cveća, kojoj ime sve govori.

Prva se samo manjim delom odvija na ovom prostoru, dok se dani cveća, koji se tradicionalno, već jedanaest godina, organizuju u maju u potpunosti odvijaju u gradskom središtu.

Ove godine Smederevci su mogli da uživaju u kreacijama više od 70 proizvođača i prodavaca ruža i drugog cveća.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.