SETILI SE ČEGA NIKO NIJE: Razvili su biznis na selu i NAPRAVILI ČUDO!

Mlad bračni par se odlučio da napusti Beogradski asfalt i da otpočne nov život na selu. Mirjana(35) iz Kruševca i Gora (42) iz Beograda,posle 4 godine zajedničkog života odlučili su da se presele u Kruševac da bi omogućili zdravije detinjstvo svojoj deci. Ovaj bračni par spojila je ljubav prem prirodi, oboje su zaljubljenici prirode. Mirjana je po zanimanju pejzažni arhitekta, a Goran profesionalni kuvar i stolar.

U Kruševac su se doselili 2009.godine i razmišljali su o otvaranju sopstvenog biznisa. Ideja im je bila da gaje lavandu. Raspitivali su se kod mnogih stručnjaka šta je sve neophodno da znaju, gde je najbolje zasaditi lavanu. Skupljali su sve neophodne informacije. Dobili su informaciju da je nakadašnja „Merima“ imala uzgoj lavande i proizvodnju eteričnih ulja u |Župkom selu Dobroljupci. Tada su se uputili u Aleksandrovac. Mirjana je imala strica koji je radio u tom poslu, pa je nešto malo čula o tome.

Odatle je sve počelo, mladi supružnici su se upustili u posao. Zakupili su 1,1 hektar zemlje u selu Tuluš. Zemlja je morala biti odgovarajuće kiselosti. Proizveli su svoje sadnice iz semena sa Poljoprivrednog instituta. Mirjana je izučavala sve vezano o lavandi, a Goran o pčelarstvu. Cilj im je bio da proizvode lavandin med. Jeli su ga jednom u Bugarskoj i oduševili se, a kako njega nema na našim prostorima, ova ideja je pravi pogodak.

Lavanda odlično uspeva pored vinove loze, tako da je to još jedan plus. Lavanda cveta već prve godine, ali da bi dostigla neku odgovarajuću bujnost neophodno je 3 godine. Oni trenutno proizvode bagremov i livadski med, a sledeće godine se nadaju i lavandinom. Lavanda kada cveta u junu, cele dve nedelje je medonosna, tako da planiraju da tada košnice iz Kruševca premeste u Tuleš.

U poslu im pomažu deca Aleksa, Danica i Blagoje. Oni su vredni podmladak porodične firme „Eko cvet“ i poljoprivrednog gazdinstva. Imaju pomoć i od meštanina Mladena Kljajić na čijem tavanu suše bukete lekovitog bilja. Uglavnom sve rade sami. Dva puta čiste lavandu od korova i orezuju. Beru je sami i dalje tretiraju.

Aktivni su na sajmovima. Sadnice , jastučiće i lavandin cvet prodaju i putem interneta. Polako razrađuju distributivnu mrežu. Nijedan početak nije lak ali uz podršku porodice sve je mnogo lakše. Mnogo su srećni što su deca zavolela prirodu.