Stari park i dvorci u Novom Kneževcu: Nezaobilazna stanica za sve građane Srbije

Foto: Facebook/Горан Тимотијевић

Ukoliko odlučite da pogledate šta turistima i građanima Srbije nudi opština Novi Kneževac, svakako morate posetiti novokneževački park koji se prostire na krajnjem severu Banata, na levoj obali reke Tise. Zajedno sa dvorcima plemićkih porodica koje su tu živele čini neponovljivu celinu sklada, prirode i graditeljske baštine ovog podneblja.

Gepostet von Opština Novi Kneževac am Mittwoch, 10. August 2016

Park nosi naziv Stari park u Novom Kneževcu, a predstavlja prirodno dobro ove opštine. Park je stavljen pod zaštitu i sponenik je prirode u ovom mestu.

Ukupna površina Starog parka u Novom Kneževcu iznosi 9 ha 91 a 32 metra kvadratna . Park u Novom Kneževcu prvi put je stavljen pod zaštitu države kao prirodni spomenik vrtne arhitekture.

Svi objekti u parku su pod zaštitom države i predstavljaju spomenike kulture. Tu se nalazi dvorac Servijcki-Šulpe koji je na predlog Pokrajinskog zavoda još 1952. godine stavljen pod zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro od velikog značaja. Danas je pretvoren u zgradu suda.

Dvorac u Novom Kneževcu izgradio je bogati trgovac cincarskog porekla i ugledni građanin novosadskog Magistrata Marko…

Gepostet von Горан Тимотијевић am Donnerstag, 22. August 2019

Današnja zgrada bliblioteke, takođe je dvorac i to onaj koji je izgradio grof Artur Maldeksem. Dvorac je izgrađen 1910. godine, zaštićen je 2001. godine Odlukom Vlade Republike Srbije.

U parku se takođe može videti dvorac porodice Talijan i Fajlič tokom XIX veka i Maldegem početkom XX veka. Novokneževačko plemstvo živelo je u kurijama i dvorcima izgrađenim na obali Tise u senovitom parku, prepunom egzotičnog drveća i cveća, iza visokih zidina, u zatvorenom krugu raskoši.

Dakle, ukoliko ste ljubitelj svega onoga što predstavlja istoriju, ukoliko želite da vidite dvorce izgrađene u Srbiji, onda obavezno morate posetiti opštinu Novi Kneževac.