Svi ste čuli za Hram Svetog Save, a da li znate u kom mestu se nalazi crkva posvećena Svetom Savi

Foto: WIkipedia

Ukoliko ste odlučili da posetite opštinu Adu jedna od znamenitosti ovog mesta koje morate videti je Srpska pravoslavna crkva koja se nalazi u mestu Mol. Crkva je podignuta u periodu od 1808. do 1824. godine.

Crkva je pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja. Sagrađena je u duhu baroka, a posvećena je Svetom Savi.

Kako izgleda crkva

Crkva ima izraženu osnovu i na njoj dominira prostor naosa, polukružnom oltarskom apsidom i plitkim pravougaonim pevnicama. Zapadnim pročeljem dominira dvospratni zvonik flankiran masivnim zabatom sa volutnim završecima i ukrašen višestruko profilisanim vencima.

Ada, selo MolCrkva svetog Save

Gepostet von Manastiri i Crkve u Srbiji am Montag, 14. September 2009

Četiri pilastra, sa izrađeno profilisanim kapitelima i timpanonom iznad, naglašavaju glavni ulaz. Visoka, uska kapa zvonika, sa kuglom i krstom, doprinosi utisku stremljenja u visinu. Zasvedena je poluobličastim svodom.

Ikonostas pod uticajem neogotike ističe njegov reprezentativan izgled, što ga svrstava u jedno od najbogatije izrezbarenih vojvođanskih ikonostasa, na kome su slikarski potpis ostavili Arsa Teodorović, Nikola Aleksić i Novak Radonjić. Aleksić je angažovan od 1831. do 1832. godine da doslika i obnovi ikonostas, koji je nekoliko godina pre izradio Teodorović.

Njegov doprinos je u konačnom oblikovanju klasicističke koncepcije, koju je Teodorović, budući pre svega barokni slikar, tek nagovestio. Pored prestonih ikona i ikona iz prvog reda ikonostasa, Nikola Aleksić je autor i slikarstva svoda. Novak Radonjić je 1854. godine dobio narudžbinu za izradu carskih dveri i ikona na tronovima.