Lepote Vojvodine: Tri mesta koje morate videti u Vrbasu, a oduševiće vas izgledom (FOTO)

Foto: Wikipedia

Vrbas turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Grkokatolička crkva u Vrbasu

Ova crkva koja je sagrađena 1944. godine je posvećena Pokrovu presvete Bogorodice. Rađena je po projektu istaknutom arhitekti Volodimiru Sičinskiju. Ornament u crkvenom enterijeru naslikao je Ružička, a ikonostas je, osim carskih dveri, koje su donete iz stare crkve u Kucuri, oslikao Petar Riznič.

U Starom Vrbasu – Grkokatolička (rusinska crkva)

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Freitag, 23. August 2013

Vetrenjača Ravno selo

Ovu vetrenjača pripada slikaru Vladimiru Stpanovu, a sagrađena je na mestu dve deponije. U vetrenjači se nalazi antelje i izložbeni prostor. Prilagođena je tako da oslikava podneblje u kome se nalazi, a ispunjena je eksponatima. Oko vetrenjače nalazi se prostor u kome su zasađeni četinari i druge ukrasno drveće.

Vetrenjaca-Ravno selo

Gepostet von Ana Belaj am Samstag, 7. März 2009

Dvorac Tabori

Sagrađen je polovinom XIX veka, a do danas je ostalo nepoznato ko za koga je građena. Nalazi se u blizini železničke stanice i oduševjava sve prolaznike. Početkom XX veka vilu je otkupio Tabori Đula gde je živeo sa svojim prelepim kćerkama. Taborijevi su se bavili ugostiteljstvom, voćarstvom, proizvodnjom i trgovinom žitarica. Porodica Tabori je dvorac zadržala do 1944. godine kada im je država zaplenila posed.

Dvorac Tabori, Vrbas sagrađen polovinom XIX veka za nepoznatog vlasnika. Početkom XX veka zgradu je otkupio Tabori Đula,…

Gepostet von Горан Тимотијевић am Samstag, 24. August 2019