Svetinja u Srbobranu: Ova crkva rušena je u građanskom ratu, ali je preživela već 200 godina

Foto: Wikipedia

Ukoliko ste odlučili da posetite opštinu Srbobran jedna od znamenitosti ovog mesta koje morate videti je Srpska pravoslavna crkva. Ova crkva građena je u periodu od 1787. do 1807. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Crkva u Srbobranu opstojava 210 godina 💒✨Crkva Svetog Bogojavljenja u Srbobranu spada među najlepše i najveće…

Gepostet von Turistička organizacija Vojvodine am Mittwoch, 14. Februar 2018

Crkva je posvećena Svetom Bogojavljenju Gospodnjem. Građena je na prelazu 18. i 19 veka, a gradnja je trajala 20 godina jer je bilo prekida u izgradnji.

U građanskom ratu 1849. godine, crkva je izgorela, a obnovljena je zahvaljujući Vasi Nikolić poznatijim pod nadimku “Džaver”. On je angažovao ikonopisca Radonića i dao priloge za renoviranje.

Kako izgleda crkva

Crkva predstavlja jednobrodnu klasicističku građevinu, sa ostacima baroknih oblika i prva među bačkim crkvama sa dva visoka zvonika. Na istočnoj strani ima polukružnu oltarsku apsidu, a na zapadnoj strani dva visoka zvonika, gde je apsida spolja petostrana a iznutra polukružna.

Crkva u Srbobranu

Gepostet von Igor Pluznikov Giga am Samstag, 13. Juli 2013

Ikonostas, kao i fresku Svete Trojice sa četiri jevanđelista, radio je

Akademski slikar Novak Radonjić iz Mola do leta 1862. godine, uradio je ikonostas i fresku Svete Trojice sa četiri jevanđelja. Rezbariju ikonostasa radio je od 1859. do 1863. godine Georgije Dević, a pozlatu Adolf Nađ iz Novog Sada. Ikone i zidne slike je oslikao Novak Radonjić 1861. godine, pevnice i tronove Konstantin Pantelić, dok staklo-slikarske radove (vitraže) sa likovima svetih izradila je staklo-slikarska radionica Stanišić iz Sombora.

Srpska pravoslavna crkva u Srbobranu

Gepostet von Volim Srbiju am Donnerstag, 4. Juni 2020

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.