Tri beočinska bisera: Manastiri sa bogatom istorijom i najlepša crkva (FOTO)

Foto: VolimSrbiju

Opština Beočin turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Banoštorska crkva

Crkva prstavlja spomenik kulture, a posvećena Svetom Georgiju i prenosu moštiju, koji vernici slavi kao Đurđic 3. novembra po starom julijanskom, odnosno 16. novembra po novom kalendaru. Ova stara skromna Crkva podignuta je na visoravni u središtu sela. Vidi se izdaleka, sa okolnih fruškogorskih obronaka, ali i sa bačkih širina. Zidana je od tvrdog materijala, kao jednobrodna građevina sa pravougaonim pevnicama i nesrazmerno niskim zvonikom na zapadnoj strani, sve u doba prve velike seobe pod Čarnojevićem.

Foto: VolimSrbiju

Manastir Rakovac

Ovaj manastir se nalazi na severnoj strani Fruške gore u Rakovcu, 10 kilometara od Novog Sada. Posvećen je svetim Kozmi i Damjanu. Crkva manastira se smatra jednom od najlepših u Srbiji podigutih u 16.veku. Manastir poseduje bogatu istoriju. U zidu kapele manastira Rakovca 1893. su pohranjene kosti mitropolita beogradsko-karlovačkog Vićentija Jovanovića, zaslugom tadašnjeg mitropolita karlovačkog i patrijarha srpskog Georgija Brankovića, a ova svetinja je čuvena po načinjenom prepisu “Dušanovog zakonika”.

Manastir Rakovac

Gepostet von Incredible Serbia am Mittwoch, 18. Mai 2016

Manastir Beočin

Ovaj manastir sa manastirskom crkvom posvećenom prazniku Vaznesenja Hristovog, nalazi se na obodu Fruške Gore u istoimenom mestu. Prvi put se spominje u turskim dokumentima 1566-67.godine, kada je imao malu jednobrodnu crkvu, za koju se pretpostavlja da je bila sagrađena pod uticajem tradicionalne arhitekture od drveta. Današnja manastirska crkva je izgrađena 1732. i 1734. godine, a trospratni zvonik uz zapadnu fasadu crkve sagrađen je 1762. godine.

Manastir Beocin

Gepostet von „Manastir Ostrog i Pravoslavlje“. am Mittwoch, 10. Mai 2017