Versko blago Čoke: Tri crkve koje kriju tajne ove opštine (FOTO)

Foto: Wikipedia

Opština Čoka turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Rimokatolička crkva Svetog Trojstva

Ova crkva posvećena je Svetom Trojstvu, a podignuta je 1808. godine. Prema zapisima izgradnju je pomogla plemićka porodica Marčibanji, čiji se posmrtni ostaci nalaze u kripti u unutrašnjosti crkve. Nadgrobne stele članova porodice, nastale između 1812. i 1870. godine, delo su nepoznatih klasicističkih majstora iz Beča ili Pešte. Unutrašnjost hrama oslikala je radionica bečkog profesora Paula Trogera. Predstave Petra i Pavla u retkoj tehnici gipsozaiku delo je Trogerovog saradnika Kepa Volfganga.

Foto: VolimSrbiju

Pravoslavna crkva

Ova crkva u Čoki predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta u drugoj polovini 18. veka, a prvo pominjanje se vezuje za 1773. godinu. Posvećena je arhanđelima Gavrilu i Mihajlu. zgrađena je kao tipizirana jednobrodna građevina sa zvonikom. Oltarska pregrada je uža i niža od prostora u kome se nalazi, što ukazuje na to da prvobitno nije bila namenjena ovoj crkvi.

Pravoslavna crkva u Coki

Gepostet von Чоканске новине – Čokanske novine – Csóka Újság The Čoka newspapers am Samstag, 12. April 2014

Hram prenosa moštiju Svetog Save

Crkva je podignuta 1847. godine, kako je naznačeno nad zapadnim ulazom u hram. Nalazi se u selu Crna bara u opštini Čoka. Najveća vrednost koju hram ima je ikonostas, koji je umerene, ali lepe rezbarije. Slikarski radovi su po predanju delo Đure Pecića, pod uticajem Nikole Aleksića. Ikonostas i pevnice slikane su uljanim bojama na drvenoj podlozi. Ikonostas je proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države.

Foto: VolimSrbiju

 

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Čoka.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Versko blago Čoke

Gepostet von Volim Srbiju am Dienstag, 26. Mai 2020