VIŠE OD JEDNOG VEKA BORBE ZA OČUVANjE TRADICIJE: KUD iz Lozovika postoji već 111 godina

Foto: VolimSrbiju

Kad su davne 1909. godine osnovali prvo kulturno-umetničko društvo u svom Lozoviku, sigurno je da niko među osnivačima, ni pored najveće mašte, nije mogao ni da zamisli da će društvo imati tako burnu istoriju i da će postojati duže od jednog veka.

Od tih dana prošlo je 111 godina a preko ravnih polja kraj Morave, na kojima se Lozovik raširio, prošlo je šest velikih ratova. Dva balkanska, dva svetska, rat za očuvanje bivše Jugoslavije i 1999. godine rat protiv fašista iz SAD, Engleske, Francuske, Nemačke i drugih zapadnih katoličkih sila, koje su izvršile agresiju na Srbiju. Sa namerom da joj otmu Kosovo i Metohiju.

Foto: VolimSrbiju

U tim ratovima su vođene užasne bitke, obalama Morave se više puta valjala bujica smrti, koja je samo iz Lozovika odnela više od hiljadu života ali selo je preživelo, preživeli su ljudi koji vole narodnu tradiciju i preživelo je njihovo kulturno-umetničko društvo.

Društvo je nastalo kao udruženje građana, trgovaca, radnika, učitelja i učenika „Napredak“. Već od osnivanja imalo je muzičku sekciju, tamburašku i horsku sekciju, što je za Srbiju u prvoj deceniji dvadesetog veka bilo podjednako napredno i ambiciozno.

Foto: VolimSrbiju

Nekoliko godina posle Drugog svetskog rata komunisti su društvu dali ime KUD „Radica Ranković“, po poginuloj partizanki iz Lozovika, koju su proglasili za narodnog heroja.

Kroz KUD je prodefilovalo više hiljada Lozovičana, ali i meštana iz susednih sela Miloševca, Trnovča, Saraoraca i Lugavčine.

Doprinos radu društva dali su mnogi kasnije znameniti Lozovičani. Među njima se kao gromada izdvaja Ljubiša Milosavljević, koji je osnovao folkornu sekciju i vodio je punih 45 godina. Još malo pa pola veka.

Foto: VolimSrbiju

Značajan pečat radu „Radice Ranković“ dao je i sadašnji prvi čovek opštine Velika Plana Igor Matković, koji je 13 godina bio predsednik društva. Od pre nekoliko godina dao se u politiku ali nije zaboravio gde je proveo najlepše godine mladosti, pa njegovi naslednici znaju gde je adresa na koju se mogu obratiti uvek kad im zatreba pomoć.

Tu su i Radomir Putniković, brat iz Rusije Evgenij Slobodčikov, Aleksandar Jakovljević, Jasmina Bošković, Milorad Hadžić, Natalija Jakovljević…

KUD u ovom trenutku ima oko 150 članova, orekestar, folkornu sekciju, dramsku sekciju i pevačku grupu. Folkoraši su organizovani u dve pionirske sekcije, pripremnu grupu, prvi ansambl, veterane i penzionere.

-Nekad smo imali i veoma uspešnu likovnu sekciju ali se ugasila. Cilj nam je da u sledećoj godini obnovimo njen rad – kaže predsednik KUD-a Dejan Jovanović.

KUD „Radica Ranković“ iza sebe ima desetine nastupa na festvalima folkora u Srbiji, republikama bivše Jugoslavije, Italije, Grčke, na kojima su osvojene i brojne nagrade.

Foto: VolimSrbiju

Koliko Lozovičanima znači postojanje kulturno-umetničkog društva i koliko su ponosni na njegovu tradiciju pokazuje i činjenica da je jubilarnom koncertu priređenom prošle godine, u sklopu obeležavanja 110. godina postojanja, u sali seoskog Doma kulture koja ima 500 mesta prisustvovalo više od 700 meštana.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Velika Plana.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.