Versko blago Kikinde: Manastir Svete Trojice koji morate posetiti (FOTO)

Foto: YoutubePrintscreen/ TV Kikinda

Manastir Svete Trojice nalazi se u trećoj četvrti grada Kikinde kraj „Melinog groblja“. Grobljanska kapela, ktitorski hram Melanije Gajin, počela je nositi naziv manastir Svete Trojice 1903. godine sa odobronjem da ima svog posebnog duhovnika monaškog čina.

Temelj grobljanske kapele, sada manastirskog hrama, osvećen je 1885. godine, a gradnja je završena i stilu, a ikonostas je radio samouki slikar Đorđe Pecin iz Kikinde 1887. godine. Bogosluženja u hramu su obavljali, a i sada obavljaju, parohijski sveštenici iz arhijerejskog namesništva kikindskog. Sadašnje sestrinstvo manastira čine tri monahinje, a Nastojateljica je monahinja Marta (Kovač).

Manastir Svete Trojice

Gepostet von Mladen Vodalov am Freitag, 5. Oktober 2018

Unutrašnjost Manastira i oltar urađeni su u baroknom stilu sa 8 fresaka i 8 medaljona. Manastirsku crkvu odlikuju mozaici svetih Arhangela Mihaila i Gavrila. Ikonostas i zidove hrama oslikao je 1887. godine poznati samouki slikar Đura Pecić, rodom iz Bačke. Crkvena slava je drugi dan Duhova. Ovaj verski objekat značajan je, jer je u periodu od 1921. do 1932. godine, Kikinda bila sedište velikokikindsko – velikobečkerečko – aradsko – velikosemluškog vladike, doktora Georgija Letića.

Manastir Svete Trojice

Gepostet von Mladen Vodalov am Freitag, 5. Oktober 2018

Manastir je prvobitno bio muški, a bogosluženja su vršili kikindski parohijski sveštenici. Za potrebe manastira izgrađen je i srednjoškolski internat, u kojem se danas nalazi Osnovna škola Đura Jakšić. Manastir je 1980. godine, ukazom vladike Save Vukovića, preimenovan u ženski. Na čelo manastira postavljena je Marta Kovač, a sa njom žive dve monahinje i jedna iskušenica. Konak je obnovljen i dograđen 1967. godine.

Gepostet von Zoran Jerković am Freitag, 2. August 2019

Pored manastira nalazi se i groblje, u Kikindi poznato pod nazivom Melino groblje.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Kikinde.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.