BAJKOVITI GRAD U SRCU VOJVODINE: Arhitektura, građevine, dvorci sami pričaju svoju priču o Vrbasu

foto: VolimSrbiju

S obzirom na to da mnoge stare građevine u Vrbasu i okolnim selima po svom izgledu i nekadašnjoj nameni predstavljaju vrednu kulturno-istorijsku baštinu lokalnog, pa i šireg značaja, Direkcija za izgradnju opštine sačinila je popis objekata koji zaslužuju da budu stavljeni pod nadzor države, a konačnu odluku o tome doneće Republički zavod za zaštitu spomenika, a radi se o zdanjima podignutim uglavnom u drugoj polovini devetnaestog i početkom dvadesetog veka za koje se procenjuje da bi ih trebalo restaurisati i vratiti im stari sjaj.

Do sada je pod zaštitom države bio samo deo glavne ulice u Vrbasu sa nekoliko starih vila i većih porodičnih kuća, građenih uglavnom u baroknom ili vizantijskom stilu, ali za njihove vlasnike to nije bila smetnja da im kroz razne adaptacije i dogradnje naruše prvobitni izgled. Zaštićeno je takođe i nekoliko verskih objekata i stabala bele topole, a sada je predloženo da se i čitav jedan kvart glavne ulice stavi pod nadzor Zavoda za zaštitu spomenika.

foto: VolimSrbiju

Kada smo kod arhitekture i građevina koje sa sobom nose određenu znamenitost, ne smemo a da izostavimo “Tomanovu vilu”.
Naime, vilu je sagradila jevrejska veleposednička porodica Toman, kao reprezentativnu kuću za stanovanje. Zgrada je sagrađena početkom XX veka, po projektu arhitekte iz Budimpešte.

foto: VolimSrbiju

Porodica Toman je imala velike posede na severu Vrbasa, gde se i danas nalazi salaš sa imenom veleposednika. Pre desetak godina je izvršena revitalizacija i nalazi se u odličnom je stanju i pod zaštitom je države.

Pored “Tomanove vile” još jedan simbol Vrbasa jeste i dvorac “Tabori”
Dvorac je sagđaden polovinom XIX veka za vlasnika koji ni danas nije poznat u neposrednoj blizini železničke stanice, pa ga je tako početkom XX veka zgradu je otkupio Tabori Đula.

foto: VolimSrbiju

U neposrednoj blizini dvorca je bila gostiona porodice Tabori, koja je do nedavno radila pod drugim imenom i u vlasništvu drugog gazed, pored toga, porodica Tabori, zadržala je dvorac do 1944. godine kada im je država zaplenila posed.

foto: VolimSrbiju

Inače, na već postojećem spisku objekata od velikog značaja nalaze se dve kuće u Ulici Maršala Tita, hram SPC Vavedenja Presvete Bogorodice, Reformatorska crkva, partizanska baza Centar, arheološko nalazište Čarnok, kao i veliki broj spomen-ploča i bista.
Postoje i još neke karakteristične i, u građevinskom i estetskom smislu, vredne građevine poput nekadašnjeg bioskopa u centru Vrbasa, kao i nekoliko objekata u selima ove opštine, čiji su izgled i namena bitno promenjeni, a koje imaju lokalni kulturno-istorijski značaj, mada nikada nisu bili proglašeni za kulturne spomenike.