Vrbas, grad koji mami turiste širom Srbije: Manifestacije koje posetioce ostavljaju bez daha

foto: VolimSrbiju

Vrbas je grad koji se nalazi u Vojvodini, u južnobačkom okrugu. Između 1983. i 1992. godine, ovaj grad nosio je naziv Titov Vrbas, u čast predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. I danas negde možete naići na natpise sa ovim nazivom.
Ono čime se danas hvali i diči ovaj ušuškani gradić sa dušom jesu manifestacije koje imaju tradiciju dugu vekovima pa su na taj način postele i sastavni deo kulture ovog grada.
Ako planirate posetu Vrbasu, kako ako dolazite kao turisti iz naše velike i lepe Srbije, tako i turisti iz regiona, ne smete propustiti slavne manifestacije poput „Festivala pezije mladih“, „Kulturno leto“, „Festival Folklornih tradicija Vojvodine“ i mnoge druge.

foto: VolimSrbiju

Naime, ono za čime turisti hrle u Vrbas jeste „Festival poezije mladih“ koja predstavlja skupinu zanimljivih, svojih, mladih, pametnih i umetničkih duša koje razmenjuju iskustva i uživaju u prijatnom ambijentu uz još prijatnije ljude i pesme koje sa sobom nose duh prošlosti i kroz najlepši način opisuju vreme u kom su nastale.
Ova manifestacija organizuje se u cilju podsticanja i afirmacije mladih pesnika i održava se svake godine zadnje nedelje u maju. Prvi festival je održan je još davne 1968. godine i od tada je sastavni deo života ovog grada.
Još jedna manifestacija koju u ovim danima ne smemo a da ne pomenemo jeste „Kulturno leto“.

foto: VolimSrbiju

Kulturni centar Vrbas organizuje manifestaciju u trajanju od jedne do četiri nedelje. Najveći broj programa održava se na otvorenoj sceni u gradu, uz pesmu, muziku, zabavu i priču a manifestacija broji stotine učesnika jer se u programe vrlo često uključuju horovi i folklorne grupe koje obaraju s nogu brojne posetioce svih starosnih grupa.
I za kraj moramo da pomenemo „Festival Folklornih tradicija Vojvodine“. Ova manifestacija organizuje se u okviru zavoda za kulturu Vojvodine i Kulturnog centra Vrbas i tako već punih 30 godina.
Ovo je manifestacija koja zapravo predstavlja Vrbas u svom pravom svetlu. Predstavlja njegove izvorne igre, običaje, instrumenate, soliste, zdravičare i ostalo. Zabava za sve posetioce je zagarantovana jer u okciru dva festivalska dana nastupa 30 do 40 različitih ansambala.