VASILIJU (15) PRVI HEROJ BIO JE MILOŠ OBILIĆ: Kroji, šije, kuje! Klinac iz Kraljeva već tri godine pravi srednjovekovne oklope

Foto: RTS Printscreen

Uprkos tome što oklopi za srednjovekovne ratnike retko kome trebaju, njih već tri godine pravi Vasilije Batačanin. Najmlađi oklopar u zemlji tim zanatom bavi se od 12. godine. Za to je morao da savlada krojački, kovački i sarački zanat…

Gepostet von Vasilije Batačanin am Sonntag, 20. Januar 2019

Nekada sa mehom, danas sa usisivačem. Vasilije koristi još nekoliko modernih aparata, ali način izrade oklopa je, kaže, isti kao u srednjem veku. Trudi se da stoji kao najbolje skrojeno odelo, objavio je RTS.

Prvi heroj i inspiracija bio mu je Miloš Obilić. Strip o njemu poklonio mu je otac. Od osme godine deo je i Svebor družine „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva, čije članove oprema.

Gepostet von Vasilije Batačanin am Sonntag, 20. Januar 2019

U radionici je Vasilije kada god nema školskih obaveza. Ovaj petnaestogodišnjak već tri godine kroji, šije kožu, kuje. Ali i uči istoriju.

„Kada bih sabrao svoje vreme koliko sam istraživao i učio i koliko sam radio, mislim da sam duplo više učio i istraživao nego radio. Svakako ne možemo uklopiti jedan deo koji je recimo sa početka 14. veka i onaj koji je iz kasnog 14. veka – bila bi greška“, navodi Vasilije.

„Spojio je nešto što voli i nešto što može da zaradi da mu bude neka dodatna zarada i samim tim nije na ulici. Odličan je učenik, primeran je“, ponosna je Vasilijeva majka Marina Batačanin.

A pohađa Mašinsko-tehničku školu u Kraljevu, gde uči da radi na kompjuterski upravljanim mašinama.

„Škola je na prvom mestu. Sad, nema popuštanja. Svakako mislim da će to biti posao, a da će ovo ostati hobi. Mada, nikad se ne zna, videćemo“, kaže mladi oklopar.

Pravi Vasilije i oklop za sebe. Oklop ratnika iz 14. veka…