Kako izgleda Dom kulture u Apatinu i po čemu je specifičan

Foto: Facebook/Slobodan Drobac

Pre 69 godina u Apatinu sagrađen je Dom kulture koji je služio kao objekat gde su se organizovale manifestacije društvenog karaktera, a sagradili su je građani i to kolonisti iz Like i Banije. U periodu od 1996-2001. godine urađena je rekonstrukcija Doma kulture, a objekat je proglašen za kulturno dobro od istorijskog značaja. Posebno je značajno da predstavlja nivo kulturne svesti naše sredine kojom se poštuju vrednosti prošlih generacija i vremena.

Objekat se sastoji od tri istovremeno zasebne celine međusobno povezane pod pravim uglom u ne u istoj ravni. To je kombinacija celina, prizemnog, jednospratnog i dvospratnog dela. Arhitektonski minimalizam i geometrizam zastupljen je u ravnim površinama, paralelni niz identičnih prozora, krovna konstrukcija na dve vode sa zabatima, lukovi nad ulazima i arkada nad tremom iznad glavnog ulaza. Jedina dekoracija je polulučni niz na fasadi između prizemlja i prvog sprata.

Gradski muzej u Somboru.''Gradski muzej u Somboru je ustanova kulture koja obavlja delatnost muzejske zaštite za područja opština Apatin, Odžaci i Kula i grada Sombora…''

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Mittwoch, 19. August 2015

Tavanicu velike sale Doma kulture oslikao je Rudolf Udvari koristeći se karakterističnim stilom kojim je tematski prikazao društveni život tadašnjeg vremena.

Dom Kulture, Apatin. Mural Socrealizam jedan od retkih preživelih.

Gepostet von Specialis, Production House am Freitag, 25. Oktober 2013

U centralnom delu nalazi se polje sa grbom Federativene Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ). Ovo je prvobitni jugoslovenski grb, koji se sastoji od pet baklji iz kojih gori šest plamenova, što simbolizuje pet državotvornih naroda (Srbi, Slovenci, Hrvati, Makedonci i Crnogorci) sa šest republika (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora). Grb zauzima centralno i dominantno mesto polja u panoramskom pejzažu.

Dom kulture Apatin …

Gepostet von Slobodan Drobac am Sonntag, 1. Februar 2015

Ostala polja prikazuju oblike društvenog i privrednog života i to: scena koja prikazuje obeležje etničkih zajednica koje žive u Apatinu, Srbi, Hrvati, Mađari i Nemci. To je ujedno i jedina slika na koja ima obeležje scene, dok su ostala komponovaa kao nabrajanje različitih situacija kao oblike društvenog života: industriju, građevinarstvo, poljoprivredu, lov ribolov, kulturu i umetnost.