Aleksa, Miloš i Igor iz Pančeva su ponos Srbije: Kodiraju robote kao od šale, ali nemaju novca za put na takmičenja!

Mali genijalci već sada su, kažu, spremni da isprogramiraju bilo šta

Aleksa Tanušević, Miloš Dragnić i Igor Romanić, osmaci OŠ “Isidora Sekulić” iz Pančeva, naizgled su sasvim obični dečaci, ali kad završe sa časovima, oni se pretvaraju u super genije. Ovi petnaestogodišnjaci u slobodno vreme kodiraju robote i u tome su, sa još nekoliko vršnjaka, najbolji u celoj zemlji.

Naime, timovi pet osnovnih škola izašli su kao pobednici državnog takmičenja u programiranju robota i u oktobru treba da predstavljaju Srbiju na Evropskom takmičenju MakeX u Zagrebu. Spojili su se talenti iz Vranja, Pančeva, Leške i Beograda.

Prvo mesto osvojio je tim OŠ “Svetozar Marković” iz Vranja, drugoplasirana je ekipa OŠ “Isidora Sekulić” iz Pančeva, dok su se na trećem mestu našli učenici OŠ “Vladislav Ribnikar” iz Beograda. Četvrto i peto mesto osvojili su timovi OŠ “Stana Bačanin” iz Leška i OŠ “Vuk Karadžić” Beograda.

STVARAJU BUDUĆNOST

Mali genijalci pravi su primer budućnosti i to ne samo naše, već i celog sveta. Oni kodiraju robote koji će sutra možda u mnogo čemu moći da zamene čoveka i budu mu od koristi.

Za njih to nije neka posebna nauka, jer ao što mi plivamo i vozimo bicikl, tako su i oni majstori kodiranja.

Kodiranje robota je u jednu ruku komplikovano, a u drugu lako. Sve zavisi od težine zadatka, ali što se tiče osnova kodiranja u “mBlocku”, ukoliko znate dobro engleski, lakše je da se snađete. Ne mogu da kažem da smo sve naučili jer kodiranje nije nešto što se može jednom naučiti već se stalno znanje mora nadograđivati – zrelo poručuje Miloš Dragnić.

Njegov plan je da upiše gimnazijsiki smer za učenike sa posebnim sklonostima za informatiku i računarstvo. Nakon takmičenja u Evropi, najbolje plasirana ekipa iz Srbije moći će da učestvuje i na Svetskom MakeX takmičenju u Gvangdžou u Kini u decembru. Dečaci nemaju tremu, jer je kodiranje za njih zabava.

“SKLAPAMO IH KAO PUZLE”

– Kodiranje nije mnogo komplikovano. Kod se pravi od blokova, a kada se nauče blokovi, odnosno šta rade, bude jako zabavno, zato što se može isprogramirati bilo šta – objašnjava nam Igor Romanić koji se sprema se za upis u Računarsku gimnaziju.

Skromni Aleksa Tanušević čak smatra da svako može da nauči da kodira ove robote zato što se programiraju uz pomoć blokova koji se sklapaju kao puzle.

Ako želite da podržite ove momke koji će predstavljati našu zemlju u Evropi i Aziji, možete pomoći uplatom na račun:

BITKA ZA ZNANJE, BROJ RAČUNA: 265-1110310001799-34, Raiffeisen banka a.d. Beograd