Radovanjski lug: Prvobitni grob našeg vožda Đorđa Petrovića- Karađorđa

Foto: Wiki/Painting by Vladimir Borovikovsky

Radovanjski Lug je spomen kompleks, koji se nalazi u stoletnoj šumi u ataru sela Radovanje. Nalazi se na 8,5 km od Velike Plane i obuhvata površinu od 46 ha. Radovanjski Lug, kao prirodno-memorijalni spomenik ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Spomen kompleks obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob Vožda Đorđa Petrovića Karađorđa.Pored groba vožda tu se nalazi i crkva posvećena Svetom arhangelu Gavrilu, poznata i pod imenom Crkva Zahvalnica, nedavno izgrađeni parohijski dom,letnju pozornicu i ulaznu kapiju u Radovanjski lug.

Vožd Đorđe Petrović – Karađorđe će u srpskoj istoriji biti zapamćen ne samo kao inicijator i vođa Prvog srpskog ustanka (1804 – 1813), već i po svojoj tragičnoj smrti i činjenici da je njegovo telo bilo čak četiri puta sahranjivano.

Posle tri godine izgnanstva, Karađorđe se sa svojim pratiocem pisarom Naumom Krnarom, 1817. godine tajno vratio u Srbiju 1817. godine, iz Rusije. Na preporuku svog kuma, narodnog starešine Vujice Vulićevića sklonio se u kolibu od proštaca na trlo Dragića Vojkića u Radovanjskom Lugu. Po nalogu Kneza Miloša, koji se bojao za svoju vlast, u rano jutro 13, odnosno 26. jula po novom kalendaru, na praznik arhangela Gavrila, zaverenici su sekirom usmrtili usnulog Karađorđa.

Sahranili su ga u grobu na sto koraka od kolibe prema potoku, bez glave, koje su po naređenju kneza Miloša odrane, preparirane i otpremljene u Carigrad, da bi se stekla naklonost i poverenje Porte. Docnije će Karađorđevo telo je bilo više puta premeštano i sahranjivano, da bi najzad bilo sahranjeno u dinastičkoj zadužbini Karađorđevića, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Prvobitni grob vođe Prvog srpskog ustanka je 1845. godine obeležena velikim drvenim krstom, a danas sadrži mermernu ploču sa tekstom, veliki drveni krst i gvozdenu ogradu.

Tela srpskog vožda i njegovog pratioca Nauma sahranjena su nedaleko od crkve pod krošnjama hrasta u Radovanjskom lugu.

Naum Krnar (1780—1817) je rođen u Moskopolju, u grčko-cincarskoj trgovačkoj porodici. Bio je jedan od junaka Prvog srpskog ustanka i blizak Karađorđev saradnik. Telo Nauma Krnara i danas počiva ispod hrasta. Iza njega su ostali potomci Naumovići i Novakovići.