KRALJEVSKI GRAD: Kulturni, prosvetni i turistički centar – proverite šta posetioce uvek vraća na vrata grada Kraljeva

Foto: Volim Srbiju

Grad koji je prepoznatljiv po gradskom trgu, Žiči, Studenici, ulicama koje se seku pod pravim uglom, ali najveća vrednost grada krije se u tome što je Kraljevo mesto u koje ne možete doći samo jednom, jer ćete se uvek vraćati.
Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, na sto sedamdesetom kilometru od Beograda. Smešteno je u kotlini koju obrazuju reke Ibar i Zapadna Morava, i čini granicu između dve različite oblasti – blagih valjevskih i šumadijskih planina na severu i oštrog kopaoničkog i starovlaškog masiva na jugu.

Volim Srbiju

Privredni, ali i kulturni razvoj, Kraljevo dostiže tek nakon Drugog svetskog rata kada je grad pretrpeo teške trenutke i velike gubitke. U period rata, Kraljevo trpi razaranja, pljačke i razna uništenja, međutim, vremenom grad postaje administrativno sedište regiona i danas je značajni kulturni, prosvetni i turistički centar.

Kraljevo je najpre poznato po Trgu srpskih ratnika a po legendi, idejni tvorac okruglog oblika trga bio je lično knez Miloš. Prepoznatljiva urbana matrica zaštitni je znak Kraljeva i po njoj se razlikuje od ostalih srpskih gradova.

Zatim, veliki simbol grada je i Spomenik srpskim ratnicima izginulim u ratovima od 1912. do 1918.godine, koji se nalazi na centralnom gradskom trgu i delo je ruskog arhitekte-umetnika Romana Verhovskog.

VolimSrbiju

Značajno obeležje u srcu Kraljeva zauzima i Gospodar Vasin konak iz prve polovine 19. veka. Konak je više puta menjao namenu. Bio je zatvor, zatim vojni muzej… da bi 2000-te bio vraćen sveštenstvu eparhije Žičke i tada je u njemu otvoren Pravoslavni duhovni centar ”Vladika Nikolaj Velimirović”.
Koliko Kraljevo ulaže u očuvanju svoje istorije, svedoči i najstariji stambrni objekat u nekadašnjem Karanovcu, pa tako u Adžića kući možete videti primer folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19.veka.
Negujući svoju istoriju, Kraljevo i Spomen park čuva i sećanje na stradale građane Kraljeva i izbeglice, najviše iz Slovenije. Istorija beleži da je za svakog stradanog nemačkog vojnika, ubijeno 100 nevinih civila.

Volim Srbiju

Za onu stranu kulturnih dešavanja, Kraljevo vam nudi posetu muzeju, zgradi koja podseća na monumentalnu arhitekturu javnih objekata u stilu evropske moderne. U njoj su prvo bile razne osnovne i srednje škole, a danas je u zgradi smešten Narodni muzej, sa veoma bogatom istorijskom zbirkom i lepim prostorom za događaje iz kulture.

S razlogom je Kraljevo, Kraljevski grad koji posetioce uvek vraća na svoja vrata, imajući šta da ponudi, obećava i dobru zabavu i prosto uživanje u prizorima koji žive kroz istoriju.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.