Čuvar blaga srednjeg Banata i svih njegovih priča – Narodni muzej Zrenjanin

Foto: Volim Srbiju

U srcu banatskog grada Zrenjanina, smešten je jedan od najdragocjenijih kulturnih dragulja ovog područja – Narodni muzej Zrenjanin. Ova izuzetna institucija kulture ima važnu misiju očuvanja, zaštite, prezentacije i interpretacije bogatog kulturnog nasleđa srednjeg Banata u području prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije. Osim toga, muzej ima viziju da postane vrhunski primer organizacije, prezentacije i održivog korišćenja kulturne baštine, te zauzme istaknuto mesto u interpretaciji istorijskog, kulturnog i prirodnog nasleđa srednjeg Banata, Vojvodine i cele Srbije.

Narodni muzej Zrenjanin ima ključnu ulogu u društvenom životu lokalne zajednice, te je omiljeno odredište za posetioce, koji ga obilaze iz godine u godinu. Usklađujući se s savremenim muzejskim trendovima, muzej stavlja naglasak na edukativne programe i primenjuje ih putem radionica, izložbi, projekcija i promocija, a odnedavno muzej ima i svoju mobilnu aplikaciju. Otvoren je za različite skupine lokalne zajednice, uključujući decu školske i predškolske dobi, osobe s posebnim potrebama, amatere, različita strukovna udruženja, te starije osobe. Ovaj muzej želi postići kvalitet izlaganja evropskih institucija i muzeja, te postati uzor drugim muzejima u regiji.

Foto: Volim Srbiju

Priča o osnivanju Narodnog muzeja Zrenjanin započela je krajem 1902. i početkom 1903. godine, kada su gradski intelektualci i predstavnici vlasti Torontalske županije inicirali ideju o osnivanju županijske biblioteke i muzeja. Nakon nekoliko godina, Muzej je konačno otvoren za javnost 1911. godine, smešten u četiri prostorije Županijske palate. Tokom godina, muzej je menjao svoje lokacije i nazive, ali uvijek je bio posvećen sakupljanju, istraživanju i prezentaciji kulturne baštine srednjeg Banata.

Danas, Narodni muzej Zrenjanin sadrži impresivne zbirke podeljene na nekoliko odeljenja. Fototeka muzeja čuva vredne fotografije, koje svedoče o istorijii i kulturi ovog područja od početka 20. veka do danas. Istorijsko odeljenje poseduje značajne predmete i dokumente, koji osvetljavaju istorijski razvoj Zrenjanina i njegove okoline. Umetničko odeljenje obuhvata impresivnu kolekciju likovne i primenjene umetnosti, koja prikazuje razvoj zavičajne likovnosti od 18. veka do danas.

Foto: Volim Srbiju

Prirodnjačko odeljenje nudi uvid u bogatstvo biljnog i životinjskog sveta Banata putem dioramskih prikaza, fosilnih ostataka i prepariranih životinja. Arheološko odeljenje čuva oko 10.000 predmeta, koji svedoče o praistorijskim i srednjovekovnim vremenima ovog područja. Etnološko odeljenje je formirano još 1906. godine i obuhvata zbirke narodnih nošnji i tekstilnih predmeta, čime oživljava tradicionalnu kulturu i običaje ovog kraja. Tu su takođe i biblioteka, prepuna knjiga od izuzetnog značaja, gde se s ponosom izdvaja zbirka od oko 250 starih i retkih knjiga na više svetskih jezika, a još jedan biserčić u okviru muzejske biblioteke i nešto što je svakom posetiocu zanimljivo jeste i veličanstvena zbirka jugoslovenskih filmskih plakata.

Foto: Volim Srbiju

Prostor stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin prostire se na 1200 kvadratnih metara. Posetioci imaju priliku istražiti umetnički deo postavke na prvom spratu, koji obuhvata primenjenu i likovnu umetnost. Drugi sprat posvećen je prirodnjačkim, arheološkim, istorijskim i etnološkim zbirkama. Takođe, muzej organizuje tematske izložbe, te raspolaže s tri izložbena prostora u prizemlju zgrade.

Narodni muzej Zrenjanin nije samo muzej, već i mesto koje oživljava istoriju, kulturu i tradiciju srednjeg Banata. Posetioci mogu uživati u čarobnom svetu umetnosti, istražiti bogato arheološko nasleđe ili se upoznati s prirodnim lepotama ovog područja. Kroz raznovrsne programe i aktivnosti, muzej pruža nezaboravno iskustvo svima, od najmlađih do najstarijih.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.