Nebeska kapija i simbol srpske ljubavi prema Svetosavlju – Hram spaljivanja moštiju Svetog Save u Kraljevu

Foto: Volim Srbiju

U vremenu kada se duhovnost i vera često suočavaju sa izazovima savremenog sveta, postoji jedno veliko svetilište koje odoleva vekovima i koje se ispisuje zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda. To je priča o Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i zaštitniku prosvete i školstva, čije su mošti postale simbol vere i istrajnosti srpskoga naroda. Jedan od ključnih trenutaka u očuvanju njegovog nasleđa i širenju kulta Svetog Save među Srbima jeste spaljivanje njegovih moštiju na Vračaru 27. aprila (10. maja) 1594. godine.

Upravo ovom događaju posvećen je veličanstven hram u Kraljevu – Hram Spaljivanja moštiju Svetog Save, koji predstavlja jedno od najznačajnijih duhovnih i arhitektonskih dostignuća u ovom gradu. U sklopu Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve, ovaj hram predstavlja duhovno središte vernika i mesto molitve, mira i duhovne obnove.

Foto: Volim Srbiju

Izgradnja crkve posvećene Spaljivanju moštiju Svetog Save započela je 1. avgusta 1994. godine, svečanom molitvom za početak gradnje u parku u Dositejevoj ulici. Tom prilikom, Episkop žički Stefan je činodejstvovao uz prisustvo kraljevačkih sveštenika i velikog broja vernika. Kao prvi paroh crkve postavljen je Protojerej stavrofor Miroljub Josifović.

Već narednog dana, 2. avgusta, osveštani su temelji nove crkve, a 10. maja 1995. godine, na temeljima i delimično izgrađenim zidovima, proslavljena je prva hramovna slava. Međutim, zbog nedostatka sredstava, izgradnja crkve je kasnije usporena. Ipak, trud i posvećenost vernika i sveštenstva omogućili su postepeni napredak u radovima. Stakla su postavljena na sve prozore, a ikonostas u duborezu zajedno sa vratima dodali su poseban duhovni i estetski sjaj hramu.

Foto: Volim Srbiju

U okviru priprema za obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, značajan korak u izgradnji hrama Svetog Save u Kraljevu ostvaren je 2019. godine. Oslikavanje kupole, visoke 30 metara, predstavljalo je izuzetno zahtevan građevinski poduhvat. Međutim, zahvaljujući snazi, volji i Božijoj milosti, radovi su završeni, a centralni deo kupole sada krasi freska Hrista Svedržitelja.

Hram Svetog Save u Kraljevu, nakon gotovo tri decenije izgradnje, nalazi se u poslednjoj fazi radova. Njegovo živopisanje, koje obuhvata oslikavanje oltara i unutrašnjosti hrama, predstavlja završni korak ka potpunom ostvarenju ove veličanstvene građevine. Žička eparhija izražava zahvalnost svima koji su doprineli izgradnji hrama i veruje da će on postati duhovni centar okupljanja, molitve i očuvanja pravoslavnih vrednosti u Kraljevu i šire.

Hram Spaljivanja moštiju Svetog Save u Kraljevu, svojom monumentalnošću, duhovnom simbolikom i lepotom, predstavlja izraz vere, snage duha i trajne veze sa srpskim duhovnim nasleđem. Ovaj hram svedoči o vernosti i posvećenosti naroda koji ga gradi, i ostavlja neizbrisiv trag u srcima svih koji u njemu pronalaze mir, utehu i duhovno prosvetljenje.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.