Stub pravoslavlja i kamen temeljac srpskog oslobođena – Saborna crkva Svete Trojice u Kraljevu

Foto: Volim Srbiju

Saborna crkva Svete Trojice u Kraljevu je neprolazno svedočanstvo vere i istorijske važnosti. Kao središnja crkva Žičke eparhije Srpske pravoslavne crkve, predstavlja duhovni i kulturni centar ovog grada. Njen osnivač, knez Miloš Obrenović, je sa velikom ljubavlju i zahvalnošću prema Bogu započeo njenu izgradnju 1824. godine, a danas je ova impozantna građevina simbol vere i jedinstva.

Istorija Saborne crkve Svete Trojice seže u period turske vladavine, kada je oronula crkva od drveta bila mesto okupljanja srpskog stanovništva. Nakon oslobođenja od Turaka, knez Miloš je odlučio da je obnovi kao znak zahvalnosti Bogu na pomoći. Izgradnja crkve je započeta 1824. godine, a prethodna drvena crkva je premestena u portu dok je nova crkva bila u izgradnji. Knez Miloš je lično doprineo izgradnji oltara i središnjeg dela crkve.

Foto: Volim Srbiju

Zvona koja su priložena crkvi, uključujući i jedno koje je poklonio knez Aleksandar Karađorđević, su nažalost oduzeta od strane Nemaca tokom Prvog svetskog rata. Toranj crkve, zadnji deo i priprata su podignuti 1839. godine, a završetak izgradnje je obeležen betoniranjem staze oko crkve i zaštitom zvonika od oštećenja.

Sabora crkva Svete Trojice je imala značajnu ulogu tokom vremena sukoba i borbe srpskog naroda za oslobođenje od Turaka. Knez Miloš Obrenović je redovno posećivao ovu crkvu i molio se za slobodu svog naroda. Episkopija je premeštena u ovu crkvu 1859. godine, a episkop Janićije Nešković – Janja je boravio u njoj dok se oporavljao manastir Žiča.

Foto: Volim Srbiju

Danas, Sabora crkva Svete Trojice slavi svog zaštitnika – Svetog prvomučenika i arhiđakona Stevana. Jedna od posebnosti ove crkve je obnovljeni ikonostas, koji je restauriran tokom nekoliko meseci 1984. godine. Velika ikona Svete Trojice privlači posetioce svojom lepotom i duhovnom snagom.

Sabora crkva Svete Trojice u Kraljevu predstavlja svedočanstvo o snazi vere, očuvanju istorijske baštine i duhovnoj dimenziji ovog grada. Njeni zidovi odjekuju molitvama i pričaju priče prošlosti, čuvajući uspomene i inspirišući vernike da sleduju putem vere i ljubavi.

Projekat sufinansiran iz budžeta grada Kraljeva.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.