ATENTATI NA SRPSKE VLADARE: Dva atentata svojim činjenicama i danas intrigiraju mnoge zaljubljenike u srpsku istoriju!

Atentati na srpske vladare u našoj istoriji su mnogobrojni i vuku korene još od prvih srpskih vladarskih dinastija. Mnogi od njih samo su neuspeli pokušaji svrgavanja sa vlasti, a nemali broj atentata izmenio je čitav tok srpske istorije uz smenu prestola i čitave dinastije.

Od rodonačelnika Karađorđevića, preko vladara dinastije Obrenović, prilično su poznati detalji mnogih ubistava poput Karađorđevog, zatim Mihaila Obrenovića, Aleksandra Obrenovića… Ipak, izdvajaju se dva srpska vladara sa vrlo intrigantnim i pomalo bizarnim okolnostima atentata, odnosno njihovih pokušaja.

Nesumnjivo, srpski vladar koji je preživeo najveći broj pokušaja atentata u istoriji Srbije bio je kralj Milan Obrenović.

Najbizarniji pokušaj ubistva preživeo je 6. oktobra 1871. godine u Smederevu kada se umalo nije udavio u fekalijama poljskog nužnika koji se raspao pod njegovom težinom. Iz jame pune fekalija spasen je pukom srećom jer je otišao naoružan u nužnik, te je pucao iz pokvašenog pištolja i tako dozvao pomoć.

Ovaj atentat je nazvan “Smederevski nameštaj” i bio je tek drugi pokušaj ubistva kralja Milana…

Ovaj bizarni pokušaj ubistva dogodio se posle “Terazijske bombe”, a pre “Ilinkinog atentata” u Sabornoj crkvi, i poslednjeg “Ivanjdanskog” 1899. u Knez Mihailovoj kada je kralj Milan već abdicirao sa prestola u korist sina Aleksandra, zadnjeg vladara dinastije Obrenović koji nije bio očeve sreće da preživi “Majski prevrat” 1903.

Drugi srpski vladar koji, pak, nije uspeo da preživi planirano ubistvo dolazi iz dinastije Karađorđević, a jedna činjenica vezana za njegovo ubistvo gotovo je svima nepoznata i krajnje neobjašnjiva i neverovatna:

Naime, reč je o Aleksandru Karađorđeviću, sinu kralja Petra I, koji je stradao u Marseju.

Pošto su tri člana njegove porodice umrla baš u utorak, kralj Aleksandar izričito je odbijao sve političke poslove na taj dan i u javnost nikad nije izlazio utorkom. No, baš u utorak…

9. oktobra 1934. otputovao je u Francusku kako bi u Marseju učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Nemačke i tog dana, tog utorka, bio ubijen od strane hrvatskih ustaša i makedonske organizacije VMRO, a pod zaštitom Italije, Nemačke i Mađarske.

Dok se vozio u automobilu sa francuskim ministrom spoljnih poslova Louisom Barthouom, atentator Vlado Černozemski iskočio je iz mase i upucao kralja, ministra i vozača na kobni utorak 1936. Ovo je ujedno i prvi atentat snimljen na filmu iz neverovatne blizine, na samo nekoliko centimetara od mrtvog kralja.