Novosađanka izrađuje neobična umetnička dela: Njeni radovi često budu teški i do 60 kilograma

Foto: Facebook/Meri Misic

Atelje Novosađanke Meri Mišić dok drži čekić i snažno zakucava eksere, može da podseti na majstorsku radionicu. Nesvakidašnja umetnica, međutim, ovo oruđe izabrala je kao materijal od kojih stvara svoje slike. Ni boju, ni papir, staklo, glinu, tekstil, već baš – eksere. Ponekad ova jedinstvena umetnička dela budu teška i do 60 kilograma, a da bi ih sačinila, Meri mesecima ukucava i do 70.000 klinova!

Gepostet von Meri Misic am Mittwoch, 6. Februar 2019

Slike Meri Mišić posebne su i jer je svaka scena na njima trodimenzionalna. Cveće, zvezde, balerine, crkve, voće, vino, brodovi… svi motivi koje Meri stvara “naslikani” su klinovima različite dužine i oblika glave. Oni kao da “izlaze” iz slike, koja se razlikuje u zavisnosti iz kog se ugla gleda.

Gepostet von Meri Mišić am Freitag, 7. September 2018

– Prvu sliku sam napravila pre 29 godina, ali sam se ovom poslu posvetila pre deceniju, od kada sam nastavila da radim sa svojim ekserima i živim svoj san – kaže Meri. – Na ideju da radim ove neobične slike došla sam slučajno, dok sam ocu dodavala alat. Pogled mi se našao na kutiji sa ekserima i dobila sam viziju. Ekseri kao da su počeli da iskaču iz kutije i plešu.

Volim moje eksere 💞🔨💞

Gepostet von Meri Misic am Sonntag, 2. September 2018

Kako Meri kaže, klinovi su u njenoj glavi stvarali sliku, a ona je bila sigurna da će baš oni biti način njenog umetničkog izražavanja.

Sa mojim ekserima 😊🔨😊

Gepostet von Meri Misic am Samstag, 23. Juni 2018

– Smatram da su moje slike od eksera, koliko jake i muške, toliko ženstvene i nežne – kaže Meri. – Mnogo puta se dešavalo da posmatrači ne primete da je slika od eksera i kada shvate, iznenade se i oduševe. U svetu sigurno još neko radi sa ekserima, nekom tehnikom. Ali, ovo što ja radim je samo moja tehnika.

(Novosti)