Ruskinja koja je dala život za Srbiju: Poginula u 26. godini pružajući pomoć srpskim ranjenicima, a mi smo joj se konačno zahvalili

Foto: Wikipedia

Darja Aleksandrovna Korobkina je imala 26 godina kada je stigla u Srbiju. Upućena je u Valjevo gde je pomagala srpskim ranjenicima u bolnici, a ona je tražila da ide na Gučevo, da pomaže srpskim junacima u čuvenoj “Bici pod oblacima.”

Nakon što je stigla u Niš, tadašnju srpsku ratnu prestonicu, preraspodeljena je po ratnom rasporedu u bolnicu u Valjevo. Na lično insistiranje otišla je na prvu liniju fronta na Drinu. Priključila se Drinskoj diviziji II poziva. Sve vreme je bila na prvoj liniji fronta zajedno sa srpskim vojnicima. Život Darje Aleksandrovne Korobkine je tragično prekinut u 26. godini života u jesen 2. oktobra 1914 godine, u borbama oko Ade Kurjačice kod Eminovih voda. Hrabra sestra milosrđa je svoj dug odužila do kraja.

Pogodila ju je paljba austrijske haubice u vreme dok je pružala prvu pomoć ranjeniku.

Zbog svoje neverovatne požrtvovanosti i hrabrosti zaslužila je da se ispriča otrgne iz zaborava i da joj se Srbija i njeni stanovnici oduže spomenikom.

Vladika Lavrentije je blagoslovio izradu spomenika Darji Aleksandrovnoj Korokbini rekavši da je to delo i vredan dar likovnog umetnika i preduzetnika Dragoljuba Drage Mirkovića, akademika SKANU iz Bijeljine, i njegove supruge Rose, lepo i bogougodno, jer je od srca i sa dosta ljubavi, ne samo prema Darji, već i svoj ruskoj pravoslavnoj braći i sestrama.

Spomenik je visok 3,1 metara i širok 2,4 metra, a postavljen je na Gučevu na Vidovdan, u okviru manifestacije „Vidovdanska loza“, koju je organizovala Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika. To je dar Mirkovića i SKANU gradu Loznici i srpskom rodu.

– Mirković nas je baš obradovao izradom ovog belega, koji će stajati na Eminovim vodama, pri samom vrhu Gučeva, gde je hrabra Darja položila svoj mladi život s našim junacima – kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

(Novosti)