Ćirilični spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu

Foto: Wikipedia

Da dobro ste pročitali! Ovaj spomeni su 1918. godine podigli pripadnici Nemačke carske vojske u časti premunulim srpskim zarobljenicima iz logora Kenigsbrik kod Drezdena.

Veliki rat je odneo mnogo žrtava, ali iako su bili na suprotnim stranama vojnici su se i te kako poštovali, što svedoči i ovaj spomenik. Natpis na spomeniku je isklesan ćirilicom, a tu se nalazi i srpski kraljevski orao. Verovatno se pitate odakle toliko poštovanje prema neprijateljima, a Bane Gajić na to daje sledeći odgovor.

– Poštovanje prema ratnim neprijateljima od strane Nemaca je nešto što je bilo ukorenjeno u kodeksu nemačkih (pruskih) aristokrata oficira, i taj duh je dominirao u nemačkoj carskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

– Naročito poštovanje su pokazivali prema ratničkim narodima, koje su cenili prema borbenom duhu koji su imali, Englezi i Srbi su tu bili u vrhu. Postoji onaj čuveni govor Fon Makenzena gde on sprema svoju vojsku koju predvodi u napad na Srbiju rečima da oni ne polaze ni na italijanski, ni na ruski front, već na Srbe koji najviše cene svoju slobodu.

-Kada je reč o militarističkim krugovima Carske Nemačke, stvari su stajale ovako kako prikazuje ovaj serijal fotografija, poštovanje i prema zarobljenima. Šta se kasnije izmenilo u nama , a šta u Nemcima, ostaje za duboko razmišljanje, ali sigurno je da u kasnijim epohama, sve do ove najnovije faze “domaćih zadataka”, tog poštovanja više nema. Da li smo zaboravili da volimo sebe, svoju slobodu i svoju ideju, da li su Nemci zaboravili da poštuju male narode, ne znam, tek ovaj prizor nam ostavlja neke “domaće zadatke” – za opsežno razmatranje, rekao bih – govori Bane Gajić.

Izvor: Srpska istorja