Koliko ste samo puta prošli Knez Mihailovom a niste bili svesni šta se nalazi ispod nje

Foto: Wikipedia/NinoBeg

Kroz našu zemlju su prošli mnogi narodi i svaki od njih je ostavio neki trag u vidu naselja, zgrade, mosta, puta i sličnih konstrukcija, što svedoče mnoge iskopine širom naše zemlje, a isto tako i našeg glavnog grada.

Današnja prestonica je nastala na temelju antičkog grada-Singidunuma, koga su još u 3v.p.n.e prvo naselili Skordisci. Rimljani počinu da osvajaju naselja oko Singidunuma za vreme 1v.p.n.e. Singidunum je tokom vremena postao jako važna stanica koja se nalazila na jednom od glavnih puteva-Vie Militaris , koji je povezivao naselja i tvrđave duž Dunava.

Singidunum je postigao svoj vrhunac toko 1 v.p.n.e. izgradnjom vojnogutvrđenja čije ostatke možemo još uvek da vidimo na Kalemegdanu. U podnožju utvrđenja počelo je da raste i naselje čije su se ulice sekle pod pravim uglom-št je u to vreme bila jedna od glavnih karakteristika rimskih gradova suvda u svetu.

U pravcu današnje glavne ulice išla je rimska-Via Cardo, koja je bila glavna saobraćajnica grada. Tako da je još i za vreme Rimljana ovo bio centar grada kao što je i danas. Studentski trg je bio mesto rimskog foruma, okružen termama, čije ostatke možemo da vidimo i da na njima sedimo ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

A glavna rimska nekropola se prostirala celom dužinom ulica Majke Jervosime i Kosovske. U srednjem veku dolazi do drastične promene kada se sve značajne stvari dešavaju pored reke, a ovaj deo psotaje periferija, ali tako je ostalo samo do 20.veka kada je Knez Mihailo opet postala centar Beograda!