Mesto koje spaja modernu kulturu i iščezlih civilizacija: Evo po čemu je jedinstvena Kikinda

Foto: Wikipedia/Kristifor Kendjelac

U Severnobanatskom okrugu središte kulture i umetnosti je opština Kikinda u kojoj se nalaze brojna arheološka nalazišta koja svedoče o značaju ovog mesta. Kikinda je mesto koje povezuje modernu kulturu i kulturu iščezlih civilizacija, a o tome svedoče brojne humke, nekropolo i arheoloska nalazišta koja se nalaze na ovom području.

Narodna biblioteka – jedno od mesta koje na ovoj opštini čuva tragove tih kultura je upravo Narodna biblioteka, najstarija ustanova iz oblasti kulture koja postoji u Kikindi. Osnovana je posle Drugog svetskog rata i nosi ime književnika i kulturnog radnika, ali i političara, Jovana Popovića. Narodna biblioteka osnovana 1845. godine kao prva Srpska čitaonica. Danas je to moderna biblioteka sa više od 150 hiljada naslova i bogatim kulturnim programom koji je ističe i izdvaja u odnosu prema sličnim ustanovama u zemlji.

Gepostet von Народна Библиотека Јован Поповић am Freitag, 6. Dezember 2019

Narodno pozorište u Kikindi – osnovano je 1950. godine pod nazivom Gradsko amatersko pozorište, a 1993. prelazi u profesionalno. Međutim, pozorište u Kikindi živi i pre osnivanja same ustanove. Tako je prva predstava u ovom mestu izvedena 1796. godine i to na nemačkom jeziku, a bila je deo komada Jovana Sterije Popovića.

Gepostet von Rada Segrt am Montag, 20. Januar 2020

 

Društvo za negovanje muzike “Gusle” * osnovano je 1876. godine. Ovo društvo značajno je po tome što predstavlja jednu od najstarijih kulturnih ustanova u gradu. Ovo društvo i danas je jedna od najaktivnijih institucija kulture, koja u okviru svojih sekcija okuplja stotine članova, od najmlađih uzrasta, do veterana muzike, igre i pesme…

Gepostet von ADZNM "Gusle" am Dienstag, 7. Oktober 2014

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Kikinde.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.