Vojvođanska lepota na obroncima Fruške Gore: Tri sela na opštini Inđija u koja hrle turisti (FOTO)

Foto: VolimSrbiju

Opština Inđija turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Mi smo izdvojili tri sela na ovoj opštini koje morate posetiti.

Slankamenački Vinogradi

Ovo selo je nastalo krajem XIX veka na krajnjim istočnim obroncima Fruške gore, na padinama pobrđa Koševac. Ovo selo se svrstavau najmlađe, ali i najmanje mesto na ovoj opštini, međutim za njega se vezuje interesantna istorijska priča o njegovom nastanku.

Naime, ovo je prvobitno bilo vikend naselje, sa vinogradima a vremenom je preraslo u stalno naselje. Naseljeno je stanovnicima slovačke nacionalnosti, pa čak 90 odsto stanovništva čine Slovaci. Zbog toga je specifično kulturom, običajima, nošnjom, načinom života i folklorom privlače sve veći broj turista.

Gepostet von Presek.info am Montag, 23. April 2018

Maradik

Ovo je još jedno od sela na opštini Inđija koje turistima pruža da upoznaju tradicuju ovog dela Srema. U njemu možete videti Etno kuću Maradik u kojoj se nalaze eksponati stari do 200 godina. Što se tiče istorije ovog sela, prvi put se u spisima javlja 1498. godine u kruševačkom pomeniku. Starost naselja potvrđuju brojna arheološka nalazišta iz mlađeg kamenog, bakarnog i bronzanog doba. Prilikom arheoloških iskopavanja 1985. godine otkriveni su ostaci rimskog sela iz I i III veka. (Kalvinska) crkva.

Maradik iz pravca Krušedola.

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Dienstag, 20. Dezember 2016

Krčedin

Krčedin je jedno od većih naselja u opštini Inđija, ne samo po broju stanovnika, već i po svom prostranstvu. Površina krčedinskog atara je 57,43 km, što iznosi blizu 15 odsto teritorije inđijske opštine.

Krčedin je postojao još u XVII veku, a u XVIII veku (1702. godine) je prvi put zabeleženo da naselje ima 41 domaćinstvo. Stanovništvo su uglavnom činili Srbi, poreklom iz Srbije, Bosne i Like. Deo stanovništva je doseljen u prvoj i drugoj seobi pod Čarnojevićem i Šakabentom, i to iz južne Srbije i sa Kosova. Danas ovde živi oko 3000 ljudi i jedno od najnaseljenijih inđijskih naselja.

Krčedin je prastaro selo, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta. Prvi tragovi naselja su iz perioda neolita, a u…

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Mittwoch, 15. März 2017

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.