Opština Žabalj kao mesto susreta kulture i istorije: Izdvajamo tri mesta koja morate ovde videti (FOTO)

Foto: VolimSrbiju

Opština Žabalj nalazi se zapadno od Tise, u Šajkaškoj oblasti, jugoistočnom delu Bačke. Na ovoj opštini posetioci ali i meštani mogu da posete brojne kulturno istorijske spomenike koji utemeljenje nose u srpskoj prošlosti. Mi vam izdvajamo tri stvari koje morate posetiti u opštini Žabalj.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Prva crkva u Čurugu, na teritoriji opštine Žabalj, pominje se 1739.godine, a ova današnja podignuta je 1860.godine. Hram Sv. Vaznesenja Gospodnjeg sa tri tornja poznat je po ikonostasu koga je uradio Đorđe Krstić i po čuvenom zvonu „Veliko kontra GE“ teškom 4775 kg na kome piše:

“Srpska pravoslavna crkvena opština u Čurugu za vreme vlade Nj.V.Aleksandra i Kralja Srba, Hrvata i Slovenaca i arhijerstva Nj.V.Pr.G.Dr Irineja Episkopa Novosadskog-Bačkog podiže na Sv. Vaznesenjskom Hramu svome ovo zvono da danju i noću budi verne k slavenoslavlju svetoga imena božijega”.

Foto: VolimSrbiju

Crna ćuprija

Crna ćuprija prostire se na površini 472 ha, koja se nalazi 10 km od Žablja prema Tisi, na putu od Novog Sada ka Zrenjaninu.  Na ovom mestu je fašistički okupator januara 1942. izvršio masovno streljanje rodoljuba iz opštine Žabalj. U bezumnoj akciji Hortijevih sledbenika, koja je smišljeno i organizovano zahvatila jugoistočni deo Bačke uključujući i veća mesta kao što su Novi Sad, Čurug i Bečej, stradalo je nekoliko hiljada nedužnih ljudi.

Spomenik žrtvama racije "Crna Ćuprija", rad čuvenog vajara Jovana Soldatovića.

Gepostet von Turistička Organizacija Opštine Žabalj am Freitag, 31. Juli 2009

Hram Rođenje Presvete Bogorodice

Grko-katolički hram Rođenje Presvete Bogorodice u Đurđevu započet je u proleće 1900. godine, a krajem iste godine na dan Svetog Mihajla je osvećen. Postoji samo podatak da su ikone rađene u Slovačkoj. Hram krasi 16 novopostavljenih vitraža, koji su rad sveštenika Mihajla Hološnjaja. Ova građevina nije samo verski objekat, već i objekat od kulturno istorijskog značaja, a odlaskom na opštinu Žabalj možete ga posetiti.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Žabalj.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.