Dve crkve u Titelu: Jedna je pravoslavna, a druga rimokatolička – ali ih obe trebate videti (FOTO)

Foto: YoutubePrintscreen/ svetozarvujkov

Za opštinu Titel s razlogom može da se kaže da jedno mesto koje posetiocima nudi brojne turističke atrakcije koje su blisko vezane sa kulturno i istorijskim događanjima. Mi vam predstavljamo crkve koje možete videti u ovom mestu proilikom obilaska.

Crkve Titel

Gepostet von Volim Srbiju am Donnerstag, 4. Juni 2020

  • Srpska pravoslavna crkva, posvećena Uspenju Presvete Bogorodice

Crkva je sagrađena 1810. godine u klasicističkom stilu građanskog shvatanja bidermajera. Ikonostas, ikone na pevnicima, arhijerejskom tronu, kao i zidni živopis, radio je akademski slikar August Tirk, 1866. godine. Prethodni ikonostas nalazi se u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi u Loku. U porti, na regulaciji ulice, lociran je parohijski dom, prizemna zgrada izdužene pravougaone osnove. Na severnoj strani porte je sveštenički stan sa ulazom iz porte i glavnom fasadom, sa skromnim klasicističkim ukrasom prema ulici Jovana Rajića.

PRAVOSLAVNA CRKVA TITEL

Gepostet von Gordana Sovilj am Donnerstag, 30. Juli 2015

  • Rimokatolička crkva

Sagrađena je 1812. godine na mestu stare, koja je izgorela 1810. godine. U crkvi, na južnom zidu, nalazi se slika Arse Teodorovića iz 1815. godine sa predstavom Sv. Ivana Nepomuka i vedutom Titela sa Tise u donjem delu, gde su prikazani svi vojnograničarski objekti sa brojnim magacinima, koji su u međuvremenu porušeni. U nastavku Glavne ulice se nalazi župni ured, prizemni objekat pravougaone osnove, sa uličnom fasadom, skromne dekoracije, prvobitno verovatno u stilu bidermajera, u koji se ulazi iz dvorišta.

Rimokatolička crkva u Titelu''Hramovi rimokatoličke i srpske pravoslavne crkve imaju zanimljivu i zajedničku prošlost….

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Sonntag, 23. Februar 2014

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Titel.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.