Ovo je najveća sačuvana crkva brvnara bez trema u Srbiji i nalazi se u ovom mestu (FOTO)

Foto: Wikipedia/spalanka.com

Crkva brvnara, zaista jedinstvena po svom izgledu, nalazi se na starom groblju u Smederevskoj Palanci. Pretpostavlja se da je sagrađena 1928. godine, a jedna je od ovakvih objekta sačuvana u bližoj i daljoj okolini. Iako je sagrađena još odavno, grede od kojih je sastavljena i danas su veoma očuvane.

Priča kaže da je ovu neobičnu crkvu sagradio Petar Andrejević iz Palanke, a ikonostas na njoj datira iz 1830. godine.

Od nastanka pa sve do 1906. godine, ova crkva nalazila u centru Smederevske Palanke. Nakon što je tada izgrađen hram u porti posvećenog Preobraženju Hristovom, crkva brvnara preneta na varoško groblje. Crkva se ubraja u nepokretna kulturna dobra kao spomenik kulture od velikog značaja.

Crkva brvnara

Gepostet von Natasha Mladenovic am Mittwoch, 20. September 2017

Crkva je jednobrodne je osnove sa poligonalnom oltarskim apsidom, bez trema. Po površini ovo je najveća sačuvana crkva brvnara bez trema u Srbiji, a svojom neobičnom arhitekturom pažnju posetioca pobuđuje Crkva Svetog Preobraženja, koja se vidi iz svih delova grada.

Ova crkva poseduje ikonostas iz 1902. čiji je autor Stevan Todorović i grupa slikara kojom je ovaj poznati srpski slikar rukovodio.

Unutrašnjost crkve je zasvedena koritastim svodom od profilisanog šašovca. Pod je od opeke kvadratnog formata. Talpe crkve su u uglovima obeležene zarezima koji su pomogli da se crkva nakon rasklapanja i preseljenja na groblje ponovo sklopi.