Od književnosti do istorije: Tri stvari zbog kojih vredi doći u Vršac (FOTO)

Foto: Vikipedia/Ant83

Vršac turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Vršačka Kula

Ova kula nije simbol samo grada Vršca, već i cele okoline. Sagrađena je 1439. godine, a za njenu gradnju smatra se da je “odgovoran” Đurađ Smederevac posle pada Smedereva. Smatra se da je izgrađena kako bi Đurađ zaštitio svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana.

Vršačka kula 🙂

Gepostet von Turizam u Srbiji am Freitag, 5. Juni 2015

Apoteka na stepenicama

Ovo mesto potiče iz druge polovine 18. veka, a nastalo je kada je 1784. godine otvorena prva vršačka apoteka koja je nosila naziv “Kod spasitelja”.

Građevina je barokna, a od šezdesetih godina prošlog veka nalazi se u sastavu Gradskog muzeja. U njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića, među kojima je i čuveni Pajin “Triptihon”.

Nenad.bds: Dobro veće!Vršac je pun lepih motiva koji se mogu u svakom dolasku iznova slikati…

Gepostet von Moja Vojvodina , moj dom am Samstag, 28. Oktober 2017

Sterijina kuća

U centru Vršca, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, nalazi se muzej koji nosi naziv Sterijina Kuća. U tom objektu je živeo i radio otac srpske drame Jovan Sterija Popović, a kuće je postala muzej 150 godina nakon njegove smrti.

U muzeju se može videti originalni nameštaj koji je slavni pisac koristio među kojem je i pisaći sto, na kom je pisao drame i komedije. Originalni rukopisi „Pokondirena tikva“, „Zla žena“, „Kir Janja“, „Laža i paralaža“ i brojnih drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama u spomen-sobi, a na zidovima su uramljeni faksimili I dokumenta. Tu su još i dokumenti i fotografije i portret Sterije koji je naslikao Uroš Predić.

Sterijina rodna kuća u Vršcu.

Gepostet von Mihajlo Arsenijevic am Montag, 13. Januar 2020