Institucija od posebnog značaja za Kikindu nastala je pre 35 godina

Foto: Facebook/Kulturni centar Kikinda

Kulturni centar Kikinda, kao institucija od posebnog interesa za grad u kreiranju njegove kulturne scene, osnovan je 1985. godine pod nazivom Dom omladine i pionira „Mladost”. Transformisan je u Kulturni centar Kikinda 2009. godine.

Gepostet von Kulturni centar Kikinda am Freitag, 21. Februar 2020

Tokom godina Kulturni centar okupio je kroz svoje delovanje mnoštvo programa, manifestacija i aktivnosti ističući se na ovaj način kao ustanova sa najvećim brojem korisnika u našem gradu.

Gepostet von Kulturni centar Kikinda am Freitag, 3. Januar 2020

U okviru ove ustanove programi se mogu podeliti na likovno-umetničke, vaspitno-obrazovne, književno-tribinske, kreativne, filmske, dečije, radioničarske, muzičke, kulturno-zabavne, izdavačke, multimedijalne i interdisciplinarne. Svi ovi programi uključuju kroz svoje delovanje veliki broj korisnika, kako na dnevnom, tako i na mesečnom i godišnjem nivou.

Gepostet von Kulturni centar Kikinda am Freitag, 3. Januar 2020

Time dolazimo do broja od više od 300 raznovsnih programskih sadržaja godišnje – izložbi (lokalnih i drugih umetnika), događaja (promocije knjiga, časopisa i zbornika), manifestacija („Zmajeve dečje igre Kikinda“, „Pozdrav proleću“, „Dan javnih službi“, „Nedelja žena“, smotre recitatora, likovnih i drugih umetnika), radionica (Baletsko zabavište, kreativna radionica „Čarolija mašte“, Strip radionica „Epika“…) filmskih projekcija (u saradnji sa Francuskim institutom, nemačkim Gete institutom i drugim međunarodnim institucijama i ambasadama, FESTom, Festivalom podvodonog filma) pozorišnih predstava (u sopstvenoj i zajedničkoj produkciji sa drugim subjektima), muzičkih (koncerti domaćih i međunarodnih sastava) i drugih događaja u organizaciji Kulturnog centra, koje realizuje kako samostalno, tako i uz pomoć velikog broja institucija i pojedinaca.

Kulturni centar Kikinda osnovan je radi:

  • pripreme i realizacije kulturnih, obrazovnih, edukativnih i zabavnih programa,
  • aktivnosti koje nisu sadržane u delatnostima, programima i aktivnostima ustanova
  • osebno za to osnovanih na teritoriji opštine Kikinda,
  • podsticanja i promocije stvaralaštva,
  • podrške u pripremi i realizaciji projekata i aktivnosti iz oblasti delovanja,
  • organizacije manifestacija, koncerata, izložbi, tribina, seminara i slično,
  • usaglašavanja i koordiniranja aktivnosti i kulturnih događaja sa ostalim ustanovama.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Kikinde.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.