Očuvajmo tradiciju kroz igru i pesmu: Ljubiralni festival foklora pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac

Foto: Organizator

Sam naziv manifestacije “Očuvajmo tradiciju kroz igru i pesmu” govori o onome što možete videti i osetiti prolikom posete opštini Novi Kneževac. Iz godine u godinu ovo mesto postaje sve čvršći čuvar tradicije, a građanima Srbije nudi brojne manifestacije koje treba da posete kako bi doživeli čari koje pruža ova opština.

Održan je jubilarni deseti festival folklora “Očuvajmo tradiciju kroz igru i pesmu” u sali novokneževačkog pozorišta, pod pokroviteljstvom Opštine.

Pored domaćina brojnoj publici su se predstavili i KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada, KC “Svetozar Marković” iz Zrenjanina, KUD “Tisađenđe” iz NovogKneževca, KUD “Milan “Ajvaz” iz Srpskog Krstura, KUD “Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva i SAKUD “Sveti Sava” iz Kanjiže.

– Tokom 10 godina postojanja, kroz naš Festoval je prodefilovalo 20 kulturno umetničkih društava iz Vojvodine, a ansambli iz naše Opštine su nastupali svake godine – kaže Nataša Stevanov, predsednica Banata.

-Na svakom Festivalu je nastupalo po dvestotinak igrača. Bitno je da jedni drugima pomažemo, a istakla bih i činjenicu da pojedini članovi, potekli iz Banata, sada nastupaju u drugim društvima. Mi smo ih odnegovali u kvalitetne igrače. Naš dečji ansambl (starosti od petog do osmog razreda) je mnogo napredovao i izvodi nekoliko koreografija.