JUBILEJ OD 50 GODINA: Narodna biblioteka “Branislav Nušić” svečano obeležila poseban dan

Foto: Facebook/Narodna biblioteka "Branislav Nušić"

Turistički potencijal opštine Novi Kneževac ne ogleda se samo u lepoti ove opštine već i u kulturnim manifestacijama koje priređuje za svoje građane, kao i za građane Srbije. Ukoliko želite da osetite kako se na pravi način čuva tradicija onda je ova optina pravo mesto koje trebate posetiti kako biste doživeli duh prošlih vremena.

Kao i prethodnih godina jedn u nizu događaja koji je obeležen na ovoj opštini je svakako dan Biblioteke “Branislav Nušić.”

10. decembra u Biblioteci “Branislav Nušić” otvorena je izložba “Dragi čitaoče” povodom 50 godina od preseljenja u sadašnje prostorije (bivši dvorac grofa Maldegema).

Direktorka Narodne bibilioteke “Branislav Nušić” Gabrijela Romhanji je naglasila da je reč o zdanju koje je, kao spomenik kulture, pod zaštitom države.

– Cilj i svrha postojanja biblioteke je da se obraćamo čitaocu i njegovim potrebama, ne samo za knjigom kao razbibrigom, nego za knjigom kao znanjem, obrazložio je obraćanje čitaocima Horvatov.- Izložena je prva knjiga koja je uvedena u inventar 1951. godine, kada je Julijana Rakin počela da radi kao prvi školovani bibliotekar u Opštini Novi Kneževac. – Tu je i najstarija knjiga koju posedujemo u fondu – ‘‘Don Kihot“ na nemačkom jeziku iz 1837. godine. Pregledom eksponata kroz vitrine zabeležen je momenat preseljenja u ovu zgradu.

Gepostet von Narodna biblioteka "Branislav Nušić" am Dienstag, 19. Juni 2018

Bioblioteka ‘‘Branislav Nušić‘‘ je 1972. godine dobila nagradu od matice zajedničkih Biblioteka Srbije.

Izložene su i knjige iz kolekcije grofa Maldegema (ima ih dvadesetak). Pa dela najstarijih izdavača iz 19. veka, primeri eks librisa (uključujući najstariji eks libris kod Srba, koji je pripadao Marku Servickom – original se nalazi u Patrijarširskoj biblioteci u Beogradu – kod nas je kopija). Prikazan je deo legata akademika Vasilija Krestića (Narodna biblioteka ‘‘Branislav Nušić‘‘ ima preko 5.000 knjiga u Krestićevom legatu – među kojima su Miholjsko jevanđelje, kao i i Majerov leksikon – jedan od sedam primeraka koji postoje u Srbiji). U vitrinama su još knjige najpoznatijih srpskih izdavači iz vremena Obrenovića, kao i dela Srpske književne zadruge s početka 20. veka. Na kraju, izložena su izdanja Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ i knjige za decu, kao i prikaz rada sa predškolcima i osnovcima.

Gepostet von Narodna biblioteka "Branislav Nušić" am Donnerstag, 20. Dezember 2018

Bivša direktorka Dušanka Tomić kaže da ne treba da se zaboravi šta je sve urađeno tokom proteklih godina. Budimo ponosni na činjenicu da je sačuvana zgrada, koja je pod zaštitom države, i jedina je u našoj Opštini, kao takva, renovirana i očuvana.

-Ponosni smo na legat akademika Vasilija Krestića i na našeg Gorana Novakova i njegove knjige – kaže Tomićeva.

Narodna biblioteka ‘‘Branislav Nušić“ ima preko 60.000 aktivnih knjiga i oko 500 čitalaca. Knjižni fond se obogaćuje svake godine zahvaljujući budžetu Opštine i Ministarstvu kulture.