Šid kao mesto kulture i istorije: Tri nezaobilazna mesta u ovoj opštini koje trebate posetiti (FOTO)

Foto: Wikipedia/Ant83

Opština Šid turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Muzej Naivne Umetnosti Ilijanum

U Šidu se nalazi mala lepa galerija-muzej naivne umetnosti sa predivnom postavkom slika naivne umetnosti. Muzej je posvećen Iliji Bašičević Bosilju koji je rođen 1895. u Šidu. On je svom rodnom mestu poklonio je svoj legat slika. Kuća koju je, takođe ,poklonio u samom centru Šida, danas je galerijsko-muzejska zbirka koja nosi njegovo ime Ilijanum. U postavci galerije se mogu videti motivi njegovih slika kao što su biblijski motivi, aluzije na realni svet, likovi iz životinjskog sveta prikazani na specifičan način.

Данас сам са породицом посетио спомен збирку Илије Босиља, у Шиду. Згромила ме не само његова аутентичност, тако ретка у…

Gepostet von Igor Marsenic am Freitag, 3. Mai 2019

Manastir Privina Glava

Manastir se nalazi na zapadnom delu Fruške gore, na svega pet kilometara od Šida. Ovo je ženski manastir sa crkvom posvećenom Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Manastirski kompleks čine devet raznorodnih objekata okruženih visokim zidinama, od kojih je većina izgrađena u poslednjih 20 godina, a u neposrednoj blizini se nalaze potok i izvor Istočnik posvećen Presvetoj Bogorodici.

Gepostet von Достојно јест am Donnerstag, 5. Dezember 2019

Spomen Kuća “Save Šumanovića”

Poznati slikar Sava Šumanović u ovoj kućo je proveo ranu mladost i poslednje godine života. Kuću je sagradio 1867. godine Paja Nikolić za potrebe pivare. Krajem 19. veka, teča Save Šumanovića, dr Dragutin Grčić, otkupio kuću od P. Nikolića. Danas je kuća pretvorena u muzej i jedna je od turističkih atrakcija opštine Šid.

Spomen kuća Save Šumanovića. Osim što je povezana sa njime, predstavlja pravi muzej prikaza kako su živele građanske porodice u Sremu. Tople preporuke…

Gepostet von Mila Vojvodina am Donnerstag, 25. Juli 2019