Šta videti u Baču: Tri nezaobilazna mesta koja morate videti u ovoj opštini (FOTO)

Foto: YoutubePrintscreen/Milan Vojnovic

Opština Bač turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Izdvajamo tri najzanimljivija objekta koje morate posetiti u ovoj opštini.

  1. Tvrđava u Baču – je srednjovekovno utvrđenje u Srbiji za koje se može reći da je jedno od najznačajnijih i najočuvanijih utvrđenja. Trvđava je izgrađena tik uz Dunav, a njen nastanak vezuje se za period od 1338. do 1342. godine, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice kraljevstva. Istorijski spisi svedoče da su radove na tvrđavi vodili nadbiskupi, koji su često bili i župani. Najzanimljiviji deo tvrđave je svakako kružna kula sa balkonima na kamenim konzolama.

Tvrđava "Bač"Prvi tragovi o Baču potiču još iz perioda cara Justinijana I, kada car pominje Bač u svom pismu 535….

Gepostet von Andjelka Galantic am Donnerstag, 7. September 2017

2. Manastir Bođani – se nalazi na samo 15 kilometara od Bača. Manastir je nekoliko puta razaran i obnavljan. Takođe, do temelja je spaljen u vreme Rakocijeve bune. Prvi manastir izgradio je trgovac Bogdan iz Dalmacije 1478. godine, a sadašnju crkvu je tokom 17. veka podigao bogati Mihajlo Temišvarlija iz Segedina, kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu posvećeno Vavedenju Presvete Bogorodice.

MANASTIR BOĐANI

Gepostet von Turistička organizacija Vojvodine am Donnerstag, 12. Dezember 2019

3. Franjevački samostan – ovaj kompleks se nalazi u centru Bača. U unutrašnjosti kopleksa nalazi se crkva Uznesenja Marije, a sve je izgrađeno još 1169. godine. Po stilu gradnje pripada romanskoj arhitekturi, a slične građevine poput ove mogu se videti i u Nemačkoj.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN U BAČU 💒📖🕯️Nalazi se u centru Bača, kompleks čini samostanski sklop, u obliku kvadrata, sa…

Gepostet von Turistička organizacija Vojvodine am Mittwoch, 31. Oktober 2018