Jedini grad na vodi u Srbiji: Šta sve tri mesta koja će vas oduševiti u Smederevu (FOTO)

Foto: Wikipedia/Cultural Heritage site of Serbia

Smederevo turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Predlažemo tri stvari koje su nezaobilazne kada je u pitanju ova destinacija.

Smederevska tvrđava

Tvrđavu je podigao Despot Đurađ Branković, a sagrađena je u periodu od 1428-1439 godine. Nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav i zauzima površinu od približno 11 hektara. Tvrđava ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

Smederevska tvrđavaFoto by:@slObodan

Gepostet von Magelan travel Novi Sad Serbia am Donnerstag, 24. Oktober 2019

Glavni gradski trg

Centralni deo u Smederevu, kao i u svakom velikom gradu predstavlja Glavni gradski trg. Trg je trougaonog oblika, a nalazi se na mestu velike pijace. Na ovom centralnom mestu u Smederevu smešten je Hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija, a tu su i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i čuvena fontana kao mesto sastanka, predaha i zabave kako starih tako i mladih Smederevaca.

Trg republike● PlanPlus (lokacija) :www.planplus.rs/ulicanamapi/609202246/smederevo-trg-republike● trivago…

Gepostet von Trg republike am Freitag, 8. November 2013

Vila “Zlatni breg”

Ova vila bila je letnjikovac dinastije Obrenović, a nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac. Priča kaže da je knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr.

Vila ''Zlatni breg'' #Smederevo #SerbiaPhotography by PhotoSSPosted by Mili Chak

Gepostet von Serbia Art & Architecture am Donnerstag, 20. März 2014