Staro rimsko utvrđenje: Mesto u Inđiji koje krije VIŠEVEKOVNU TAJNU

Foto: Facebook/Zoltan Hubai

Opština Inđija turistima iz Srbije, ali i regiona pruža brojne kulturno-istorijske objekte i mesta koje mogu da posete. Jedno od stvari koje trebate posetiti u ovoj opštini nalazi se na ulasku u Stari Slankamen – rimsko utvrđenje Acuminkum.

Na mestu odakle se pruža najlepši pogled na Stari Slankamen, Rimljani su izgradili tvrđavu Acumincum – mesto na brdu….

Gepostet von Vinarija Acumincum am Montag, 27. April 2015

Na arheološkom lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci koji govore da je ovo mesto korišćeno od praistorijske epohe do kasnog srednjeg veka. Istovremeno sa razvojem Akuminkuma kao utvrđenja, u podnožju se razvija civilni deo naselja o čemu svedoče ostaci građevina i pokretni arheološki nalazi na širem području sela.

Na brdu iznad Slankamena nalaze se impresivni ostaci tvrđave koju su izgradili Kelti iz plemena Skordiska, a zatim je dogradili Rimljani koji su mestu dali ime Acumincum, pa vekovima kasnije preuzeli Turci kao strateško mesto na Dunavu.

Vinarija Acumincum, Stari Slankamen daje 10% popusta u odnosu na maloprodajne cene uz Vinski Pasoš!http://www.vinskipasossrbije.rs/index.php/2016/07/11/vinarija-acumincum-stari-slankamen/

Gepostet von Serbia Wine Passport/ Vinski Pasoš Srbije am Sonntag, 31. Juli 2016

Na temeljima rimskog Acumincuma u srednjem veku izgrađena je tvrđava. Kao utvrđenje istorijski izvori je pominju još 1072. godine kao „Castrum Zelenkamen“. Početkom XV veka bila je u posedu srpskih despota iz porodice Branković, dok je Turci zauzimaju 1521. godine. Ostaci tvrđave danas se mogu videti na ulazu u selo i na bregu severno od njega.

Rimsko utvrđenje je podignuto na dominantnom uzvišenju „Gradina“, na desnoj obali Dunava na ušću Tise u Dunav. Arheološka istraživanja koja su vršena od 1955. do 1958. i 1965. godine utvrdila su da je Gradina višeslojan lokalitet.

Protoistorijski horizonti obuhvataju naselja iz bronzanog doba, halštata a-b i kasnog latena. Poslednje protoistorijsko naselje je opredeljeno kao oppidum koji su nastanjivali Skordisci.

Acumincum

Gepostet von Zoltan Hubai am Samstag, 25. März 2017

Tokom IV veka utvrđenje postaje važna baza zajedno sa utvrđenjem kod današnjeg Titela, o čemu nam svedoče mnogobrojni nalazi moneta iz ovog perioda koji preovlađuju na lokalitetu.

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Inđija.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.